Projekcije filmova nagrađenih na Sarajevo Film Festivalu u Narodnom pozorištu RS

499

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i ove godine je, u okviru 25. Sarajevo Film Festivala, dodijelilo nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, kao i nagrade za najbolje studentske filmove. Film „Kostakurta (Bajka o Satankrajini)“, režisera Saše Karanovića kojeg potpisuje „Bosonoga produkcija“ iz Banjaluke, osvojio je nagradu za najbolji studentski filmu BiH i Kisa Kes nagradu.
Tročlana komisija, u sastavu Lejla Hodžić, Pjer Žalica i Elmir Jukić, odlučili su da upravo Karanovićev film nagrade ovim priznanjem. Obrazlažući svoju odluku, istakli su da je ona zapravo bila vrlo jednostavna i jednoglasna.
– Jasno je da se radi o formiranom reditelju vrlo autentične estetike, čije ćemo profesionalne filmove s radošću iščekivati. Za dobro režiran film, koji u svoj magični i pomjereni svijet hipnotički uvlači gledaoce, nagrada za najbolji bh. studentski film i Kisa Kes nagrada idu Saši Karanoviću za film Kostakurta (Bajka o Satankrajini) – navodi se u obrazloženju komisije.
Žiri Sarajevo film festivala je još 2016. godine prepoznao kvalitet Karanovićevog rada u kratkom filmu „Oj, Krajino“, a čelnici „Kustendorfa“ su specijalnom nagradom ove godine nagradili upravo film „Kostakurta“, koji ga je i doveo na 25. Sarajevo Film Festival.
– Ovom nagradom film nastavlja da živi, što i jeste želja svakog režisera. Drago mi je što je žiri Sarajevo film festivala po drugi put prepoznao moj rad, te film prvo uvrstio u selekciju festivala, a potom i odlikovao. Nagrada za najbolji bh. studentski film predstavlja podsticaj da svaki naredni projekat bude još bolji – poručio je Karanović nakon osvajanja nagrade.
„Kostakurta (Bajka o Satankrajini)“ je film o mladiću koji se vraća u domovinu svoje majke, gdje ga ujna šalje na zadatak da pronađe najgoreg čovjeka u zemlji i zamoli ga za pomoć kako bi spasio svog bolesnog djeda. Na svom putu nailazi na čudnovate stvari – pjesmu, smrt, hrabrost i ljubav. Scenario filma, takođe, potpisuje Karanović, dok su direktori fotografije Saša Petković i Dragan Radetić.

Film „Nisam ovdje”, Sare Radusinović (Akademija umjetnosti u Banjoj Luci)

Specijalna nagrada žirija

– Za energičan i ambiciozan portret urbane svakodnevnice i dilema jedne generacije, koji se sa mnogo nijansi i brige bavi svojim likovima, te zreo pristup režiji, koji je posvećen komunikaciji ideje s publikom bez samodopadljivosti i đačke pretencioznosti, što čini film jakim i dopadljivim, Specijalna nagrada žirija ide Sari Radusinović za film „Nisam ovdje“ – dodaje se u saopštenju Komisije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!