Više dolazaka i noćenja stranih turista u Srpskoj

421

Republiku Srpsku je za sedam mjeseci ove godine posjetilo 226.793 turista, što je za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Turisti su u ovom periodu ostvarili 562.826 noćenja ili za 4,6 odsto više nego u uporednom periodu.

Od ukupnog broja, 125.311 stranih turista ostvarilo je 302.411 noćenja, dok je 101.482 domaćih gostiju ostvarilo 260.414 noćenja.

Broj noćenja koje su ostvarili strani turisti za sedam mjeseci ove godine veći je za 9,1 odsto, a broj noćenja koje su ostvarili domaći gosti manji je za 0,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše noćenja 109.183 domaći gosti su ostvarili u banjama, a strani turisti 137.650 ostvarili su u takozvanim ostalim turističkim mjestima.

Najviše stranih turista u Republiku Srpsku je došlo iz zemalja okruženja.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da pokazatelji o tome da su strani turisti najviše noćenja ostvarili u takozvanim ostalim turističkim mjestima daje velike mogućnosti za stvaranje novih oblika ponuda, ali i povećanje postojećih oblika ponude, te destinacija.

“Postoje razmišljanja, posebno u Banjaluci, o kongresnom turizmu koji uz sebe može povući još više turističkih ponuda ili se mogu organizovati dodatni sadržaji kada su rafting takmičenja, brodarenja na Drini, razmišljati o istorijskom turizmu”, naveo je Markićević neke od primjera.

Prema njegovim riječima, to ne znači zapostavljanje ostalih turističkih destinacija, planinskih i banjskih naročito, pošto je zdravstveni turizam jedan od vrlo profitabilnih svjetskih trendova.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!