Ko su najbolji plejevi koji će igrati u Kini?

577

Svjetsko prvenstvo u košarci svakim danom je sve bliže. Jedno od stalnih pitanja u svijetu košarke je – “ko je najbolji plej u NBA?” – ili – “ko je najbolji plej u Evropi?”.

Na predstojećem Mundobasketu nećemo gledati neke vrhunske plejmejkere, mahom iz najjače košarkaške lige na svijetu, ali pozicija “jedan” i dalje je bogata sjajnim imenima.

Portal “B92” je analizirao igru plejeva pa je sastavio listu od deset najboljih.

U narodu je poznata izreka “100 ljudi, 100 ćudi”, pa zbog toga očekujemo drugačija mišljenja.

Postoji nekoliko parametara koji su uticali na rangiranje, a najvažniji su: kvalitet, učinak košarkaša u nacionalnom dresu prethodnih godina, kakav uticaj igrač ima na igru reprezentacije, forma iz prošle sezone…

Košarkaši koji su vrijedni pomena, ali se nisu našli među deset najboljih: Mantas Kalnijetis (Litvanija), Skoti Vilbekin (Turska), Vasilije Micić (Srbija), Kino Kolom (Španija), Metju Delavedova (Australija), a iz drugih razloga (povreda, privatni razlog) tu nisu Miloš Teodosić, Demijan Lilard, Dieron Foks, Kajl Lauri, Toma Ertel, Serhio Rodriges, Džamal Marej…

10. Kevin Pengos (Kanada)

Ova pozicija primarno je bila rezervisana za Vasilija Micića, koji iza sebe ima nevjerovatnu sezonu u Efesu, ali na kraju se portal “B92” ipak odlučio za plejmejkera Barselone.

Pengos će, uz Korija Džozefa, biti predvodnik ovog sastava i košarkaš od čijeg će raspoloženja mnogo zavisiti igra osakaćene Kanade. Pengos bi se vjerovatno našao u 12 da igraju i sve zvijezde, međutim tada bi mu uloga bila znatno manja.

Ovako če plejmejker Barselone imati veliki uticaj na igru nacionalnog tima, koji u Kinu dolazi sa malim ambicijama, nakon što je gotovo 90 odsto zvijezda otkazalo nastup.

Pengos iza sebe nema najbolju sezonu, poslije fenomenalne godine u Žalgirisu preselio se u Barselonu, ali tamo nije uspio da ponovi iste partije. Ipak, na momente je podsjetio na formu iz Kaunasa i Kanađani se nadaju da će Pengos u Kini igrati, kao što je to slučaj bio u Litvaniji.

Statistika iz prethodne sezone: 7p, 1,1sk, 3,2as za 20 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: /

9. Stefan Jović (Srbija)

Jović je na pripremama pokazao da će biti prvi plejmejker Srbije na Svjetskom prvenstvu. Selektor Đorđević ima mnogo povjerenja u njega, trenirao ga je i u Bajernu i on potpuno opravdava svaki minut.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde nema najbolju godinu iza sebe, neko vrijeme je proveo van terena zbog povrede, a kada je igrao nije to bio onaj očekivani nivo.

Međutim, u pripremama za Mundobasket najavio je odlične partije u Kini. Jović i Micić dijeliće minutažu i u zavisnosti od igre vidjećemo kako će izgledati minutaža.

Srpska javnost dobro je upoznata sa njegovim kvalitetima, od Jovića će se najviše očekivati u organizaciji napada, ali u odbrani.

Statistika iz prethodne sezone: 8,3p, 2,4sk, 4,6as za 21 minut.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Eurobasket 2017): 6,4p, 2,4sk, 5,4as za 22,2 minuta.

8. Fakundo Kampaco (Argentina)

Plejmejker Real Madrida izrastao je u fenomenalnog košarkaša. Kampaco je prethodne sezone igrao fenomenalno i bio je jedan od lidera “kraljevskog kluba”.

Ponikao je u argentinskom Penjarolu, s kojim je osvojio četiri titule, a dva puta je bio MVP. Svoj talenat prenio je u Evropu, gdje je, nakon dvije godine na pozajmici u Mursiji, zablistao i u dresu Real Madrida.

Pored sjajne igra u klubu, Kampaco je košarkaš koji uvijek igra dobro za Argentinu, sa kojom ima veliki broj medalja osvojenih na Panameričkim igrama, kao i na FIBA Amerikupu.

Ovo godine biće lider “gaučosa”, zajedno sa legendarnim i vremešnim Luisom Skolom.

Statistika iz prethodne sezone: 10p, 2,7sk, 5as, 1,4ukr za 24 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Kup Amerike 2017): 14p, 2,8sl, 6,6as za 25 minuta.

7. Nik Kalatis (Grčka)

Iako mnogi nemaju visoko mišljenje o Kalatisu, zbog njegovog lošeg šuta, moramo se saglasiti da se radi o nevjerovatnom košarkaškom umu.

Grčki reprezentativac iza sebe ima sjajnu takmičarsku godinu, bio je stalno na ivici tripl-dabla, što je rijetko ostvarivo u Evropi, i predvodio je PAO do četvrtfinala Evrolige.

Prva violina “helena” u Kini biće Janis Adetokumbo, međutim “Greek freak” moraće da ima podršku saigrača ukoliko žele do medalje.

Kalatis će, takođe, igrati veliku ulogu i njegova podrška biće preko potrebna MVP NBA lige.

Statistika iz prethodne sezone: 12,2p, 3,8sk, 8,7as, 1,7 ukr za 31 minut.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Euobasket 2017): 13,6p, 3,4sk, 5as za 28 minuta.

6. Kori Džozef (Kanada)

Novi plejmejker Sakramento Kingsa mogao je da se nađe i na višoj poziciji, ali mu je na kraju pripalo sedmo mjesto. Džozef redovno igra “bek-ap” plejemejkera u NBA ligi, ali kada zaigra za Kanadu, pokaže da zaslužuje i više.

Ponikao je u San Antoniju, potom je igrao sjajno za Toronto i Indijanu, a od naredne sezone nosiće dres Sakramento Kingsa, gde će biti zamjena Dieronu Foksu.

Prije tri godine igrale su se kvalifikacije za Olimpijske igre, a Džozef je bio veoma blizu da odvede Kanadu u Rio. Bilježio je prosječno 20 poena, četiri skoka i asistencije, ali je Kanada u odlučujućem meču izgubila od Francuske.

Ovoga puta Kanađani će biti dosta oslabljeni, a očekujte od Džozefa odličan turnir.

Statistika iz prethodne sezone: 7p, 4sk, 4as za 25 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Kvalifikacije za OI): 19,3p, 4,3sk, 4,3as za 34 minuta.

5. Tomaš Satoranski (Češka)

Alfa i omega Češke u Kini. Satoranski je dosta napredovao u NBA ligi, sljedeće godine nosiće dres Čikago Bulsa, a prije toga će predstavljati Češku u Kini.

Nekadašnje plejmejker Barselone skrenuo je na sebe pažnju igrajući u Kataloniji, međutim najviše su ga preporučile igre u nacionalnom timu.

Satoranski i Veseli predvodili su Češku do četvrtfinala Evrobasketa 2015, dve godine kasnije opet je ponovio slične partije, a ništa manje se očekuje i u Kini.

Ovoga puta Sato neće imati podršku Veselog, i zbog toga će morati da preuzme veliki dio posla. Češka se nalazi u grupi s Japanom, Turskom i SAD i biće joj veoma teško da se plasira u narednu fazu.

Statistika iz prethodne sezone: 8,9p, 3,5sk, 5as za 27 min.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Euobasket 2017): 12,2p, 5,6sk, 6,6as za 31 min.

4. Peti Mils (Australija)

Košarkaš San Antonija mogao je da uđe i na listu bekova, pošto je primarno poenter, međutim godinama igra u NBA na poziciji plejmejkera.

Situacija kod Milsa je sličan kao kod Korija Džozefa. U najjačoj ligi na svijetu je zamjenski plej, međutim u reprezentaciji igra fenomenalno.

Australija će u Kini biti bez Bena Simonsa, ali će i pored toga imati sjajan tim predvođen Milsom, Inglsom, Bejnsom i Bogutom. Od ove četvorice Peti će vjerovatno biti glavni u postizanju poena.

Kada smo već kod Džozefa i Milsa, njihov duel gledaćamo u grupnoj fazi, a “Bumersi” su veliki favoriti, zbog brojnih otkaza Kanađana. Mnogi Australiji predviđaju borbu za medalje, a Peti će igrati veliku ulogu.

Statistika iz prethodne sezone: 10p, 3as, 2,2sk za 23 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (OI 2016): 21,3p, 1,6sk, 1,7as za 30 minuta.

3. Riki Rubio (Španija)

Ovog leta u Kini dosta posla pašće na pleća Rikija Rubija. Novi plejmejker Finiks Sansa provodiće dosta vremena na terenu, pošto Ćaćo Rodriges neće igrati na Mundobasketu.

Riki se više ne smatra mladim košarkašem, ulazi u najzrelije godine, pa bi takva i igra morala da mu bude. Rubio je najavljivan kao ogroman talenat, mađioničar s loptom, ali zbog lošeg šuta nikada nije uspio da dođe do Ol-star nivoa.

Iako ima 28 godina, spada među najiskusnije u sastavu i igra “crvene furije” dosta će zavisiti od njegovog raspoloženja. Zamjena mu je Kino Kolom, što znači da neće mnogo vremena provoditi na klupi.

Uistinu, Rubio nikada za reprezentaciju nije igrao na nivou na kojem je narod u Španiji očekivao, i to bi možda moglo da se promijeni u Kini.

Statistika iz prethodne sezone: 12,7p, 3,6sk, 6,1as za 28 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Eurobasket 2017): 9,4p, 2,7sk, 4,9as za 23 minuta.

2. Denis Šruder (Njemačka)

Šruder je malo zaboravljen, pošto iza sebe ima sezonu u kojoj je morao da igra kao “bek-ap” Rasela Vestbruka u Oklahomi. Znamo koliko je to teško, ali je on i pored toga imao dobre brojke.

Njegov kvalitet je nesporan, a što je najvažnije za Njemačku uvijek igra fenomenalno. To je osjetila i Srbija na svojoj koži u Novom Sadu, u kvalifikacijama za Mundobasket.

Nijemci bi mogli da budu potencijalno iznenađenje na Svjetskom prvenstvu, a Šruder jedan od kandidata za MVP, ako Njemačka dogura do završnice.

Briljirao je na Evrobasketu prije dvije godine, ali su “Panceri” zaustavljeni u četvrtfinalu od Španije. Šruder bi na ovom takmičenju mogao da nagovijesti sjajnu sezonu u NBA, pošto je Vestrbuk trejdovan u Hjuston.

Statistika iz prethodne sezone: 15,5p, 3,6sk, 4as za 29 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: 23,7p, 2,6sk, 5,6as za 31 minut.

1. Kemba Voker (SAD)

Iako nema iskustva igranja za reprezentaciju, Voker je za koplje bolji od svih plejeva u Kini. Ol-star kalibar, dolazi na Mundobasket iz sezone karijere i prva je zvijezda Sjedinjenih Američkih Država.

Ovog ljeta potpisao je unosan ugovor s Boston Seltiksima i jedan je od rijetkih koji nije odbio da igra za Ameriku na Svjetskom prvenstvu.

Isuvišno je pričati o njegovim sposobnostima i ako bude u formi teško ko će moći da ga čuva.

Voker je u prethodne četiri godine propustio svega četiri utakmice u NBA ligi, potpuno je sazreo, ima 29 godina i Amerikanci s pravom najviše očekuju od njega.

Statistika iz prethodne sezone: 25,6p, 4,4sk, 5,9as za 35 minuta na terenu.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: /

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!