Povećana cijena električne energije za industrijske proizvođače

937
Direktor Direkcije za snabdjevanje električnom energijom u Elektorprivredi Republike Srpske Dalibor Šipovac rekao je da je povećana cijena električne energije za industrijske proizvođače, ali da je cijena za domaćinstva ostala nepromijenjena.
– Pojedinim kategorijama kupaca cijene električne energije djelimično su uvećane, a to su proizvođači električne energije, veletrgovine i slično. Riječ je o 200 kupaca. Cijena električne energije sa najavljenim uvećanjem je u prosjeku 38 evra po megavat-času – rekao je Šipovac novinarima.

On je naveo da i pored uvećanja ove cijene nisu tržišne, nego su značajno niže.

– Kategorije bolnica, vodovoda i velika većina privrednih subjekata nisu obuhvaćena povećanjem – rekao je Šipovac.

On je naveo da je neminovan proces otvaranja tržišta električne energije sa kojim Republika Srpska kasni već par godina.

Kako je objasnio, s tim u vezi u skladu sa Trećim energetskim paketom, zakonom o električnoj energiji, izdatim licencama od Regulatorne komisije za energetiku Srpske, matično preduzeće od elektrodistributivnih preduzeća preuzima snabdijevanje kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata po tržišnim uslovima.

– Ugovore smo ponudili prema 1.073 kupca i isti su u fazi potpisivanja. Kupci mogu slobodno da biraju snabdjevača na tržištu i nisu u obavezi da prihvate ponudu Elektroprivrede Republike Srpske – rekao je Šipovac.

On je dodao da su ugovori ponuđeni na period od 1. septembra do 31. decembra.

– Prema našim saznanjima u Federaciji BiH ta cijena je veća za više od 30 odsto, a u Srbiji za više od 50 odsto. Cijena na berzama električne energije je preko 60 evra po megavat-času – rekao je Šipovac

www.rtrs.tv

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!