Otkriven spomenik Mići Orloviću ispred RTS-a

663

RTS slavi 61. rođendan, kada je Televizija Beograd iz studija na Beogradskom sajmu počela da emituje eksperimentalni program. Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10.

Spomenik su svečano otkrili Oliver Mlakar i supruga Miloja Miće Orlovića Ljiljana Orlović.
Još jedan od legendarnih televizijskih voditelja Oliver Mlakar rekao je prilikom otvaranja spomenika da mu je čast što može da otkrije spomenik Mići.
“Sećanja su prekrasna. To su bili dani kada smo mnogo radili zajedno. Družili smo se i bili smo uspјešni. To se neće nikada zaboraviti”, rekao je Mlakar.
Istakao je da između ih dvojice nije postojalo rivalstvo.
“On je bio ljudina. Doista smo se volјeli kao dragi prijatelji i niko se nije želio istakuti na račun drugoga. To me je veselilo”, naveo je Mlakar.
Prvi voditelj, prvog Dnevnika, prvog dana emitovanja Televizije Miloje Mića Orlović (1934-2013) ovekovječen je u skulpturi – spomeniku koji je dar Tanasija Katanića (“Prizma” iz Kragujevca) Radio-televiziji Srbije. Autor skulpture je istaknuti vajar Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.
Skulptura Miće Orlovića je od kamena, visine 1,92 centimetra na postolju i prikaz je voditelja na sceni, rađen prema jednoj od najkarakterističnijih njegovih fotografija iz obilja foto-materijala.
Zahvaljujući Skupštini grada i drugim relevantnim gradskim institucija, skulptura doajena Televizije Beograd dobila je pravo mjesto u Beogradu.
Mića Orlović imao je fantastičan, prelijep i prepoznatljiv glas sa hiljadama nijansi. Završio je Filološki fakultet i postao televizijska zvijezda. Toliko je bio popularan da je šezdesetih godina morao da se pojavi u Dnevniku da bi demantovao glasine da su ga pregazila kola.
(RTS)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!