Digitalno sjećanje na Petra Kočića

597

Inovativnim projektom pod nazivom „Soba sjećanja na Petra Kočića“, u ponedjeljak, u 20 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, zvanično će početi ovogodišnji, 54. Kočićev zbor.

Izložba upriličena u „Sobi sjećanja na Petra Kočića“, kako ističu u Biblioteci, prati Kočićev životni put, s posebnim osvrtom na njegov književni i politički rad.

-Interaktivan pristup sadržajima, koji su prikazani u različitim formatima (od fotografije i dokumenta, preko audio i video zapisa, do holograma i virtuelne realnosti), prilagođen je posjetiocima svih uzrasta – naglasili su iz ove ustanove kulture.

Govoreći o značaju ovog projekta, naveli su da će „Soba sjećanja na Petra Kočića“ doprinijeti popularizaciji i boljem razumijevanju života i djela Petra Kočića putem integralnog prikaza javnog i političkog djelovanja, književnog stvaralaštva i privatnog života uz mnoštvo relevantne građe, kao i njegovanju tradicije, jezika i pisma, te kulture čitanja.

-Uvođenjem najsavremenijih tehnologija u stalnoj izložbi (hologram, virtuelna realnost, kinekt listanje, QR kodovi, „oživljavanje“ panoa putem pametnih telefona i drugo) postavlja visoke standarde u Republici Srpskoj i BiH u ovoj oblasti. Uz to, omogućiće edukaciju učenika osnovnih škola u različitim oblastima (književnost, jezik i pismo, istorija, savremene tehnologije) kroz radionice – kazali su iz NUB RS.

Dodali su da je projekat i svojevrsna dopuna kulturno-turističke ponude grada Banje Luke, naročito u kontekstu razvoja turističkih kapaciteta i aplikacije za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Inače, ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, donosi brojne sadržaje koji će biti održani od 19. do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

Izdavajamo svečanu akademiju, koja će biti održana 24. avgusta i čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na protekle. Poslije zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biće održan polučasovni koncert – Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Svečana akademija počinje u 20.00 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani sugrađani.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta na zborištu u Stričićima.

Kompletan program možete pogledati ovdje.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!