Hong Kong najskuplji grad za život

1028

Novo ispitivanje pokazuje da su gradovi u Aziji i dalje najskuplji gradovi na svijetu za strance koji žive u njima. Drugu godinu zaredom, Hong Kong se nalazi na vrhu liste najskupljih gradova za inostrane radnike. Ne zaostaju ni drugi azijski gradovi koji su zauzeli osam od deset mjesta na listi.

Tokio je ponovo na drugom mjestu, dok se Singapur pomjerio da bi preuzeo treće mjesto od Ciriha. Seul je ove godine četvrti.
Osim najvećeg grada Švajcarske, jedini koji se ne nalazi u Aziji je Njujork i on se nalazi na devetom mjestu.
Kina nije imuna na skupe troškove života, pa je Šangaj zauzeo šesto mjesto, Peking osmo, a južni grad Ženšen deseto.
Najveće iznenađenje liste je turkimenistanska prestonica Ašhabad koja je došla na sedmo mjesto sa prošlogodišnjeg 43. Konsultantska kompanija nije navela razlog za nagli porast, ali je Međunarodni monetarni fond najavljuje da će inflacija potrošačkih cijena u Turkimestanu dostići 9 posto ove godine. Na drugom kraju liste, među najjeftinijim gradovima za iseljenike tunižanska prestonica Tunis, Taškent u Uzbekistanu i Karači u Pakistanu.
Merserova ljestvica “Troškovi života” jedna je od svjetski najsveobuhvatnijih a osmišljena je kako bi pomogla multinacionalnim kompanijama i vladama u odredjivanju naknade za njihove gradjane na privremenom radu u inostranstvu.
(ddl.rs)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!