Djeca u Berlinu dobijaju parkove za penjanje po drveću i pravljenje koliba od granja

961

Da se protiv otuđenja gradske djece od prirode može boriti, dokazuje primjer Berlina, u kome je nedavno otvoren prvi od tri planirana parka prirode za djecu.

Naučnici odavno znaju da je za razvoj dječije ličnosti veoma važan redovan kontakt sa prirodom. Slobodna igra u prirodi razvija krupnu motoriku, vještinu procjenjivanja rizika i instinktivno razumjevanje kako svijeta prirode tako i društvenog ponašanja.

Međutim, djeca koja odrastaju u gradovima imaju veoma malo prilike za takvu igru. Priroda je u gradovima svedena na kultivisana igrališta, a i oni džepovi preostale “divljine” brzo se pretvaraju u unosne parcele za gradnju koje donose profit gradskim budžetima.park za decu berlin

Međutim, da se protiv otuđenja gradske djece od prirode može boriti, dokazuje primjer Berlina. U četvrti Spandau nedavno je otvoren prvi od tri planirana parka prirode za djecu, u kome mališani mogu da rade sve ono što se nekada podrazumjevalo da djeca rade – da se penju na drveće, skrivaju u žbunju i skakuću po blatu.

park za decu berlin

Umjesto skupih rekvizita i specijalnih podloga za igralište, u ovom parku djecu očekuju samo rekviziti koje je stvorila priroda, što uošte ne znači da se klinci odlično ne zabavljaju.

Projekat “uprirođavanja” gradskih četvrti pomno prate naučnici, kako bi se iskustva Berlina mogla primjeniti i u drugim gradovima širom Njemačke.

berlinski park

Priredila: Jovana Papan

Preuzeto sa – www.detinjarije.com

Izvor: Child in the city

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!