Četiri dječje auto-sjedalice pale na testu

793

Od četrdesetak auto-sjedalica različitih veličina, prisutnih na evropskom tržištu, uključujući i naše, njih četiri su dobile loše preporuke, odnosno zaslužile ocjenu – nezadovoljavajuće.

Pokazuje to najnovije testiranje koje je sproveo Njemački auto-moto klub, a kojem je partner za BiH bio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Nezadovoljavajuću ocjenu dobio je model Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base.

“U testu frontalnog udara, elementi su se razdvojili, te katapultirali prema naprijed”, pojašnjavaju iz BIHAMK-a.

Ista ocjena pripala je i modelu Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base, jer se, kako je navedeno, u testu frontalnog sudara integralni pojas odvojio od nosiljke za bebe i lutka je izbačena iz sjedalice, što je rezultiralo lošom ocjenom u domenu frontalnog sudara.

Giordani Galaxy 12 takođe, kako se navodi, nije bio uspješan u testu frontalnog udara, a i vezivanje  djeteta  u  sjedalicu  je  komplikovano. Stoga je, kako se navodi, i ova sjedalica takođe morala biti ocijenjena  kao  loša.

Neslavno je u testu prošao i model Maxi-Cosi TobiFix, jer sadrži retardant plamena u količini koja prelazi ograničenja navedena u direktivi EU koja se primjenjuje na igračke.

Istovremeno, dva modela su ocijenjena sa odličan, 28 modela sa vrlo dobar, a još četiri sa dobar.

“Preporuka vozačima je da prije kupovine auto-sjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihov kvalitet i provjere kompaktnost potencijalne dječje sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, od čega svakako zavisi sigurnost djeteta”, naveli su iz BIHAMK-a.

Kako napominju, vozači ne smiju da zaborave koliko je važno korištenje dječje auto-sjedalice. Čak i ona najlošija je, poručuju, bolja nego nikakva, jer se njenim korištenjem smanjuje mogućnost nastanka teških povreda prilikom saobraćajne nezgode.

“Dječja auto-sjedalica se mora koristiti uvijek i bez izuzetka, pa čak i na najkraćim putovanjima. Statistika je dokazala da se najveći broj saobraćajnih nezgoda upravo dogodi na ulicama u naseljima. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer u trenutku sudara pri brzini od 50 km/h dijete teško 10 kilograma postaje ‘teže’ i do 20 puta i više, i teži oko 200 kilograma”, ističu iz BIHAMK-a.

I Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da su auto-sjedalice veome bitne za bezbjednost mališana u vozilima.

“One smanjuju rizik od povređivanja djeteta za veliki procenat. Kada se pravilno izaberu i pravilno koriste, dječje auto-sjedalice imaju višestruk značaj. Kod nas je veliki problem nedovoljan procenat njihovog korištenja”, rekao je Radović za “Nezavisne”.

FAKTI

Modeli ocijenjeni nezadovoljavajuće

  • Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base
  • Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base
  • Giordani Galaxy 12
  • Maxi-Cosi TobiFix

BROJKE

  • 4 dobile ocjenu nezadovoljavajuće
  • 4 modela ocijenjeno sa dobar
  • 28 modela dobilo ocjenu vrlo dobar
  • 2 modela ocijenjena odličnim
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!