Potresne slike poplavljenih područja obišle su cijelu Srbiju

532

Prema najnovijem upozorenju RHMZ-a vodostaj na rijeci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Zbog toga je RHMZ izdao hidološko upozorenje.

U njemu se navodi da će do srijede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umjerenom i većem porastu do srijede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju i da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Zbog prevelike količine padavina koje su pogodile dijelove Srbije, u noći između nedjelje i ponedjeljka, brojne rijeke i njihove pritoke izlile su se iz korita, plaveći čitava sela, ulice, oranice…Proglašena je vanredna situacija u svim opštinama u kojima se voda izlila, a angažovane su i brojne spasilačke ekipe.

Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku celog meseca, usled pomeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći između nedelje i ponedeljka premestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju.

Oblaci se i danas razvijaju i kruže nad područjem Balkana uz povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Iznad Balkana je prisutno i visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promenljivo i nestabilno vreme u našim krajevima.

A velike bujične poplave tokom jučerašnjeg dana ugrozile su stanovnike centralne i južne Srbije, ekipe sektora za vanredne situacije zbog najavljenih novih padavina i danas su u pripravnosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!