Odlaže se ukidanje pomjeranja sata u EU?

723

Evropljani koji su se ponadali završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomjerati sat unaprijed ili unazad, moraće da ostanu strpljivi.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena računanja vremena za 2021. godinu. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promjena stupila na snagu, prenosi hrvatski Jutarnji list.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usaglašeni pristup problemu kako bi se sprečila „šarolikost vremenskih zona“ i osiguralo pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, njemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi da izbjegne „vremenska ostrva“ i dodao kako treba postići zajedničku poziciju „najkasnije nakon ljetne pauze“, javlja agencija DPA.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sledećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.

rts.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!