“Škoda superb II” – limuzina koja krši pravila

711

Zašto “superb” nije popularniji, s obzirom na sve svoje kvalitete? Izbjegavaju ga čak i mnogi ljubitelji VW-a i “audija” kojima je potreban veći auto. Zašto? Možda samo zato što ne nosi znak VW ili “audi” na “njušci”?

To je realnost i tu ne može ništa da se uradi. Na sreću, mnogo je onih koji razmišljaju racionalno i gledaju praktičnu stranu – a “superb” je definitivno vrlo praktičan.

Mnogo prostora na zadnjoj klupi

Zašto počinjemo test pričom o prostoru na zadnjoj klupi? Zato što se po tome izdvaja iz svoje cjenovne klase, a preskače čak i klasu iznad. U “superbu” na zadnjoj klupi možete da se ispružite kao čovjek, bez obzira na to koliko su visoki vozač i suvozač. Stoga nije ni čudno što ga kao službeno vozilo biraju političari, direktori… koji bi mogli da si priušte i neku drugu marku. Po prostoru na zadnjoj klupi može se porediti direktno sa, na primjer, “mercedesom” S klase, BMNj-om serije sedam ili “audijem A8”.

Istina, tu je tunel na sredini koji može da smeta trećem putniku, ali u poređenju sa mnogim drugim limuzinama situacija je sjajna.

Prtljažnik

U prtljažnik može da se smjesti zaista mnogo – zapremina mu je 565 litara.

Međutim, iako je riječ o limuzini, ne postoji čvrsta pregrada između prtljažnog i putničkog prostora, već mogu da se spoje obaranjem naslona zadnje klupe, pa mogu da se prevoze i duži predmeti – tako se dobija ukupno 1.670 litara. Tu je i vrlo zanimljiv način otvaranja vrata prtljažnika. Mogu da se otvore u dva stepena. Naime, može da se podigne samo limeni dio, kao kod klasične limuzine, dok zadnje staklo ostaje na mjestu, a mogu da se podignu i limeni i stakleni dio, kao kod hečbeka. Sam prtljažnik je prilično pravilnog oblika, širine od 100 do 110 cm, dubine 107 cm, kada se računa od tovarne ivice do naslona, odnosno 180-220 cm, kada se računa od tovarne ivice do naslona suvozačevog sjedišta, u zavisnosti od toga koliko je suvozačevo sjedište gurnuto naprijed.

U koju klasu spada?

“Superb” je teško svrstati u odgovarajuću grupu. Često ga guraju u klasu u kojoj su “VW pasat”, BMW serije tri, “mercedes” C klase i “audi A4”, mada je od svih duži za 10 do više od 20 centimetara.

Nije to baš dramatična razlika u dužini, ali postoji tolika razlika u prostoru za putnike na zadnjoj klupi da ne možemo da ih stavimo u istu klasu.

U njemačkoj premijum trojci na zadnjem sjedištu se ne osjećate baš prijatno ako ste iole viši rastom, iako se ovi automobili generalno smatraju porodičnim, mada i tu stavljamo znak pitanja – namučite se svaki put kada ubacujete ili vadite dijete iz dječjeg sjedišta…

Zato se A4, C klasa i “trojka” ne uzimaju za vožnju odraslih na zadnjem sjedištu, već se ide na A6, E klasu i “peticu”. Pošto “superb” nudi čak i više prostora od te druge premijum “trojke”, da li onda spada u njihovu klasu?

Po dimenzijama da, po nekim drugim stvarima ne… Možda je zato najbolje ne svrstavati ga nigdje – “superb” je klasa za sebe.

Možda bismo mogli da ga poredimo sa limuzinama kao što su “hjundai sonata” i “kija magentis”. Limuzinama sa mnogo prostora po vrlo prihvatljivim cijenama koje su na našem tržištu prošle praktično neprimijećene, naročito “magentis”.

Koji motor ima?

Poznati 2,0 TDI ovdje ima 170 KS. Tu je i obrtni moment od 350 Nm u rasponu od 1.750 do 2.500 o/min. Sasvim dovoljno za automobil težak tonu i po – do “stotke” ga potjera za manje od devet sekundi.

Mjenjač je automatski DSG sa dvostrukim kvačilom. I upravo smo došli do najproblematičnije stavke, odnosno pitanja koje se vrlo često postavlja kada su u pitanju mnogi modeli VW grupacije (VW, “audi”, “seat”, “škoda”).

Da li treba uzimati auto sa automatskim DSG mjenjačem?

Nemamo odgovor na pitanje isplati li se i koliko je rizična kupovina automobila sa automatskim DSG mjenjačem. Zašto? Zato što nismo našli nijednog stručnjaka, domaćeg ili stranog, kao nijedan provjeren izvor koji bi mogao ili želio na jasan način da objasni čitavu problematiku i predstavi konačan zaključak onako kako to (naši) ljudi vole – crno ili bijelo (nema između).

Ostala motorizacija

Svi motori su dobro poznati iz drugih modela VW grupacije.

Verzija 2,0 TDI sa 170 KS znatno je zastupljenija nego što se očekuje. Smatramo da je upravo ovaj motor najbolji izbor.

Tu je i ona slabija verzija 2,0 TDI sa 140 KS (takođe nije loša), kao i stari dobri 1,9 TDI, koji ipak sa svojih 105 KS ne obezbjeđuje performanse kakve zaslužuje ovakva limuzina.

Ova dva slabija dizelaša imaju pumpa-brizgaljka (Pumpe-Düse – PD) ubrizgavanje, dok je 2,0 TDI sa 170 KS dobio “komon-rejl”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!