Evropska Noć Muzeja i ove godine se obilježava u Banjaluci

738

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 18. maja obilježiće 14. put Evropsku noć muzeja.

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a,a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.
Ovogodišnja teme Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”.

Ovogodišnjom temom “Muzeji kao središta kulture”- želi se naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, i velikih društvenih promjena. ICOM-ova podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenosioca tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja za buduće generacije.

Program:
Izložba
– U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske Noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran, u okviru koje je prezentovano je 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSURS.

Performans
-Lala Raščić, jedna od umjetnica zastupljenih na izložbi Percepcije u okviru Noći muzeja premijerno će izvesti umjetnički performans GORGO.
GORGO je novi performans u ciklusu radova u kojima umjetnica traga za novim, oslobađajućim naracijama iz mitskog svijeta, okidačima svjesnog i nesvjesnog, za novim izazovima kojima se materijaliziraju priče o heroinama koje su u potrazi za radikalno drugačijim svijetom. Umjetnica Lala Raščić u ovom performansu preuzeće lik Meduze

Koncert:
MAIKA
Jedini srpski bend koji je nastupio na prestižnom „Eurosonic“ festivalu u Holandiji, i na turneji sa „Gogol bordelom“, bend MAIKA prvi će se put predstaviti banjalučkoj publici na platou ispred MSURS.
Bend je okarakterisan žanrom “WORLD MUSIC”, a odnosi se na fuziju tradicionalnih
balkanskih korijena i plesnih ritmova. Članovi grupu opisuju kao neobičan i autentičan bend koji koristi harmoniku, saksofon, trubu i dva ženska vokala u kombinaciji sa neobuzdanim ritmom i elektronskim efektima.

DJ set: Oridžidži ( Maja Bojić)

Četrnaesta Noć muzeja vam donosi i virtuelnu posjetu evropskim muzejima u saradnji sa EU Info Centar u BiH .

Program Noći muzeja se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, Grada Banja Luke i EU info centra u BiH.
Noć muzeja se realizuje u okviru manifestacije „ Proljeće u Banjaluci“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!