Rusija slavi Dan pobjede nad fašizmom, počela vojna parada u Moskvi

827

Nakon što je na satu na Crvenom trgu u Moskvi otkucalo 10.00 časova počela je velika vojna parada, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, u kojoj će učestvovati više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ruska novinska agencija “Sputnjik” navodi da se očekuje da će danas u maršu “Besmrtnog puka” u Moskvi učestvovati više od milion ljudi, koji će nositi portrete svojih predaka, veterana i učesnika Drugog svjetskog rata.
U tradicionalnoj šetnji “Besmrtnog puka” na poziv Moskve u rusku prijestonicu doputovali su generali Vojske Srbije Božidar Delić, Miroslav Lazović te pukovnik Zoltan Dani i advokat Goran Petronijević.
Oni će tokom šetnje “Besmrtnog puka” nositi svojevrsni pano na kojem će biti prikazane slike svih njihovih kolega iz 250. raketne brigade koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.
Tradicionalno na čelu kolone na Crvenom trgu ispred pješadije naći će se legendarni tenk Crvene armije “T-34” kojeg će pratiti borbena vozila.
Na paradi će biti predstavljene i novine ruske vojne industrije poput tenka “Armata” i borbenih vozila “Terminator”.
Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi “Iskander-1”, zajedno sa još jednim “BTR-82A”, kao i četiri reaktivna sistema “Smerč”, protivvazdušni sistemi “Tor-M2” i “Buk-M2”, “Panciri-M” i “S-400”.
Glavni spektakl svake parade je avijacija i akrobacije ruskih pilota na nebu iznad Moskve. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, iznad glavnog grada zemlje proletjeće i helikopteri.
Ove godine glavna novina je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije Sergeja Šojgua, kabriolet domaće proizvodnje “aurus”.
Među novinama je i novi model automatske puške “kalašnjikov” koji će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pješadije.
Očekuje se da će na paradi biti prikazano i novo višenamjensko terensko vozilo “lada” sa spregnutim mitraljezom, kao i novi čečenski bagi “Čaborz M-3”. Ime vozila potiče od dvije riječi čečenskog jezika: “ča”, što znači medvjed i “borz” vuk.

 

(Nezavisne)

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!