Ko je ustvari bio glavni lik u „Prijateljima“?

771

Ove godine se navršava petnaest godina od kada je emitovana poslednja epizoda popularne serije „Prijatelji“.

Serija „Prijatelji“ je oduvijek bila popkulturni fenomen koji je bio analiziran od strane televizijskih kritičara, ali i psihologa i profesora drugih društvenih fakulteta. Danas, međutim, „Prijatelji“ su postali predmet analize jednog stručnjaka za obradu podataka koji je želio da naučnim putem sazna ko je stvarno bio glavni lik ove popularne serije.
Njegovo ime je Jašu Set i za sebe kaže da je veliki fan serije Prijatelji. Kako bi dobio validan odgovor na pitanje iz našeg uvoda, on je napravio specijalan kompjuterski program koji je u stanju da analizira transkripte svih epizoda serije i na osnovu njih sazna koji lik iz Prijatelja je najviše pričao tokom svih deset sezona, ko je od njih bio u najviše scena, ko je imao najviše individualnih scena i čije ime se najviše puta našlo u naslovu epizode.
Po prvom kriterijumu, Ros i Rejčel se nalaze na vrhu sa oko 100.000 izgovorenih reči. Ros (Dejvid Švimer) je ipak malo ispred u odnosu na svoju televizijsku izabranicu sa kojom je dijelio veliki broj scena, dok je na začelju Fibi (Lisa Kudrou) koja je rekla oko 15.000 manje riječi od njega.
Kada su u pitanju scene gde nema drugih glavnih likova iz serije, Ros je prvi sa oko 150 takvih scena, a odmah iza njega je Džoi (Met Leblan) sa 130 individualnih scena. U odnosu na njih, Monika (Kortni Koks) je svega 50 puta bila u scenama isključivo fokusiranim na nju.
Dvadeset sedam epizoda u svom naslovu pominju Rejčel (Dženifer Aniston), tri manje Rosa, a Moniku svega osam. Iz ovih podataka vam je vjerovatno već jasno koja dva lika iz Prijatelja su bila najdominantnija tokom svih deset sezona serije. Pobjednik pak može biti samo jedan od njih, a to je zvanično Ros Geler, za koga ne bi pogriješili ako bi rekli da je glavni lik serije Prijatelji, iako su odlučivale nijanse.
Da li je možda neko drugi trebao da bude izabran i da li je ovakva analiza uopšte legitimna kada se ima u vidu koncept serije gdje su zvanično svih šest prijatelja ravnopravni?

 

Izvor:DDL
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!