Svetom arhijerejskom liturgijom počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u logoru Jasenovac

610

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju jutros u Kozarskoj Dubici služi NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Pomenu jasenovačkim žrtvama u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, opštinski zvaničnici, predstavnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i veći broj vjernika.

Program će biti nastavljen u Spomen-području Donja Gradina, gdje će u 11.15 časova biti položeni vijenci na grobnom polju Topole.

U 12.00 časova na grobnom polju Hrastovi biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida, a vjerski obred podrazumijeva molitvu – pravoslavnu, jevrejsku i romsku, dok je u 13.00 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!