Prije 39 godina preminuo doživotni predsjednik SFRJ

416

Doživotni predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito preminuo je na današnji dan prije 39 godina.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u maju 1892. godine, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat, pa je Titov rođendan slavljen 25. maja kao “Dan mladosti”, kada je širom bivše Jugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Preminuo je 4. maja 1980. godine. Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranog jutra posjećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Tito je na čelu Jugoslavije bio 35 godina, izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih.

Tito se razbolio u 88. godini, ali ga to nije spriječilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine. 3. januara 1980. smješten je u Klinički centar u Ljubljani, gdje mu je 20. januara amputirana lijeva noga.

Umro je 4. maja u 15.05 časova. U 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković pročitao: “Umro je drug Tito”.

Sahrani Josipa Broza Tita 1980. godine prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz cijelog svijeta, među kojima su bili Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev.

Deset godina kasnije bivša Jugoslavija bila je poprište građanskih ratova, nakon secesija bivših jugoslovenskih republika, prvo Slovenije, a zatim Hrvatske i BiH.

Datum Titove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ i pobunom Albanaca na Kosovu

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!