Stručnjaci upozoravaju: na internetu vas može sačuvati samo dobra lozinka

454

Britanski Naconalni centar za sajber bezbjednost utvrdio je da korisnici na svojim internet nalozima najčešće kao lozinku koriste niz brojeva 123456, što je ujedno i kod koji je najlakše otkriti.

Čak i kada se radi o nalogu elektronske pošte koji se ne koristi ili nije važan, napadaču može biti zlata vrijedan. Zahvaljujući informacijama sa tog naloga, hakeri mogu da otkriju lozinke ostalih naloga i mogu da ih zloupotrebe.

Cilj studije koju je preduzeo britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost upravo je bio podizanje svijesti i edukacija korisnika kako da što bolje zaštite svoje lične podatke.

Istraživači su analizirali sve kompromitovane naloge kako bi utvrdili koje se to riječi, fraze i nizovi najčešće pojavljuju u lozinkama.

Na vrhu liste našao se niz 123456 koji pronađen u 23 miliona lozinki. Na drugom mestu bio je niz 123456789, koji nije ništa teže dešifrovati. U prvih pet na listi našli su se i “qwerty” (prvih šest tipki na tastaturi), “password” i 1111111.

Britanci često koriste i imena svojih omiljenih fudbalskih klubova, tako da su se na prva dva mjesta našli Liverpul i Čelzi. Od muzičara na prvom mestu liste se našao pop-rok bend „Blink-182“, a najčešća imena su Ešli, Mičel, Danijel, Džesika i Čarli.

Direktor Nacionalnog centra, dr Jan Levi naglašava da ljudi koji koriste uobičajene fraze i poznate reči i imena kao lizinke dovode sebe u opasnost da im one budu hakovane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!