Protest u Dvoru 10. aprila

618
U hrvatskoj opštini Dvor u srijedu, 10. aprila, biće održan protest protiv odlaganja radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac, simbolično nazvan “Pet do 12”, rekla je Srni Anita Kolarec, član Štaba za odbranu opštine Dvor od nuklearnog otpada.
Trgovska gora - Foto: RTRS

Ona kaže da je protest organizovan i kao poruka vlastima da ne mogu otvoriti vrata u Dvoru i samo baciti takvu vrstu otpada, a da prije toga nije urađena studija uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kolarecova kaže da se zanemaruju prava zagarantovana regulativama EU koja predviđaju da se takav otpad ne može odlagati ukoliko se protivi lokalno stanovništvo.

– Mi smo se već izjasnili da ne želimo taj otpad, potpisivali smo peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada i organizovali protestno okupljanje – rekla je ona.

Prema njenim riječima, nakon okupljanja u Dvoru, protesti će biti nastavljeni u Sisku ispred županijskog sjedišta, a zatim i na Markovom trgu u Zagrebu.

– Ovi protesti više nisu lokalna priča jer su se uključili gradovi iz Sisačko- moslavačke županije, kao i iz Republike Srpske i BiH – navela je Kolarecova.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

izvor rtrs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!