Novi protest građana sjeverne Kosovske Mitrovice

783

Građani sjeverne Kosovske Mitrovice održaće u podne novi protest zbog nastojanja gradonačelnika Južne Mitrovice da vlada i sjevernim dijelom.

Poziv građanima na protestno okupljanje ispred sjedišta EU i Euleksa uputili su rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, student prorektor Nemanja Biševac i direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

– Očekujemo da će i naši studenti biti tu sa nama ispred zgrade Euleksa da zajedno i jedinstveno iskažemo još jednom nezadovoljstvo i neslaganje sa necivilizacijskim odlukama i najavljenim planovima iz Prištine – kazao je Biševac.

Grbić je istakao da najnovije najave iz Prištine o aneksiji sjevernog dijela Kosovske Mitrovice izazivaju veliku zabrinutost na Univerzitetu, kod studenata i njihovih roditelja.

Ivanović je najavio nastavak borbe za odbranu osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na liječenje.

– Protesti u Kosovskoj Mitrovici su borba za život i zato ćemo nastaviti da se borimo protiv albanskog nasilja, hegemonije, pokušaja da nam se sva ta prava oduzmu, pokušaja da se institucije države Srbije oduzmu, da se etnički očiste i ovi prostori, protiv sve otvorenijih postupaka i najava o zauzimanju sjeverne Mitrovice u kojoj žive Srbi – poručio je Ivanović.

Nedavno je Skupština opštine južne Mitrovice usvojila inicijativu Bahtijarija da se Kosovska Mitrovica ujedini, nakon čega su gradonačelnici sa sjevera Kosova dali ostavke, i saopštili da su na sjeveru prestale da postoje opštinske adminsitracije u kosovskom sistemu.

Opštine sjeverna Kosovska Mitrovica i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za tzv. Kosovo.

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!