Maduro se obratio naciji: Ostajem predsjednik

513

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro obratio se javnosti povodom situacije u zemlji i poručio da je odlučio da zatvori ambasade i konzulate u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Odlučio sam da zatvorim ambasadu i sve konzulate Venecuele u Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je Maduro u svom obraćanju i podsetio da do nedjelje američka delegacija treba da ode iz zemlje.

Osim toga, on je prekinuo diplomatske odnose sa Vašingtonom i zatražio da američke diplomate napuste zemlju u roku od 72 sata.

Maduro je rekao i da se slaže sa stavom Meksika i Urugvaja da je potreban dijalog. On je dodao i da ne namjerava da napušta mjesto predsjednika.

– Nikada neću odustati od obaveza prema svojoj domovini, nikada to neću učiniti – naglasio je preds-ednik Venecuele.

U srijedu 23. januara su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Predsjednik parlamenta zemlje Huan Gvajido istog dana se proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvajida i zahtjevale da predsjednik Venecuele Maduro, čiji izbor ne smatraju legalnim, ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro se proglasio ustavnim predsejdnikom i nazvao šefa opozicionog parlamenta „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Šta je poručio samoproglašeni predsjednik u svojoj prvoj javnoj izjavi?

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido rekao je da će razmotriti mogućnost amnestije za predsjednika Nikolasa Madura i njegove saradnike ako pomognu da se Venecuela vrati demokratiji.

Gvaido, inače predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je to u četvrtak venecuelanskoj televiziji, u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako se u srijedu proglasio za privremenog predsjednika zemlje, prenosi danas AP.

Prema njegovim riječima, amnestija je “na stolu” za svakog ko je voljan da pomogne da se Venecuela vrati ustavnom poretku.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!