PRIKUPLJENO 6 MILIONA KM Za liječenje djece u inostranstvu NAJVIŠE DONACIJA od radnika

393

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu nalazi se oko 6,1 miliona konvertibilnih maraka.

Osim toga, na računima ovog Fonda ima i 16.700 evra, 28.532 švajcarskih franaka i nešto više od 5.200 ruskih rubalja.

Za godinu dana, odnosno tokom prošle godine, iz sredstava ovog Fonda isplaćeno je oko 1,8 miliona KM za liječenje i dijagnostiku 64 djece iz Srpske u inostranstvu.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine. Cilj je prikupljanje dodatnog novca kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.

Zakonom je definisano da se novac iz Fonda može odobriti za djecu uzrasta do 18 godina života, koja su osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja RS i državljani BiH. O upućivanju djece na liječenje i dijagnostiku u inostranstvu odlučuje Stručna komisija Fonda solidarnosti, kao i Upravni odbor ovog Fonda, a rješenje donosi direktor Fonda.

Novac za Fond solidarnosti prikupljaju se iz više izvora, i to: budžeta RS u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, posebnog doprinosa za solidarnost na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog putničkog vozila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova, posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto plate zaposlenog radnika u RS, budžeta opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

Najviše novca uplaćuju zaposleni izdvajanjem od neto plate.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!