Hakuna matata: Disney optužuju za pljačku i kolonijalizam!

1302

Preko od 50 000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj optužuju kompaniju Disney za kolonijalizam i pljačku jer je patentom zaštitila svahili frazu “hakuna matata”.

Peticija koja poziva Disney da izraz ne koristi u komercijalne svrhe, uslijedila je nakon što je kompanija najavila remake animiranog filma “Kralj Lavova” (The Lion King) za iduće ljeto, a u kojem će glasove posuditi Beyonce, Danny Glover, Chiwetel Ejiofor, piše The Guardian.

Izraz je popularizovao kenijski bend Them Mushrooms, čiji je platinasti singl “Jambo Bwana” (Hello, Mister) sadržavao tu frazu. Disney ga je potpm iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. Pjesmu pod nazivom “Hakuna Matata” napisali su Elton John i Tim Rice.

Devet godina kasnije ga je patentirao kao zaštitni znak i dio brenda.

Preko 50 hiljada potpisa

Izraz “hakuna matata” na svahiliju znači “bez briga”. Svahili se govori širom istočne Afrike i službeni je jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo. Prema posljenjim informacijama potpis na peticiju je stavli 52 000 ljudi.

Shelton Mpala koji je pokrenuo peticiju, optužio je kompaniju za prisvajanje.

– Disney ne može učiniti zaštitnim znakom nešto što nije sam izmislio – napisao je.

Profesor Kimani Njogu koji je na čelu radne grupe koja se bavi pitanjima kreativne ekonomije, a čiji je cilj da se unaprijede kulturna i jezička prava u Keniji, rekao je da korištenje tog izraza u komercijalne svrhe nije etično.

– Velike kompanije na sjeveru koriste kulturna dobra Afrike da bi zaradile. Vrlo dobro znaju da je taj izraz ljudska imovina i dio kulture čitavog jednog kontinenta – rekao je Njogu ocijenivši da bi peticija mogla uticati i na pravni sistem “na sjeveru”, a ne samo na ovaj pojedinačni slučaj.

– Hakun matata je više od izraza. The Mushrooms su napravili od njega stil života, sreće, zabave i slobodnog vremena. Izraz je popularan širom istočne Afrike, zajedno sa robom koja na sebi ima taj izraz, a prodaje se turistima. Nije pošteno da Kenijci ne mogu prodavati tu robu u Americi – dodao je Njogu.

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!