REZIME Sezona puna oscilacija za timove iz Srpske

406

Tokom jesenjeg dijela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine klubovi iz Republike Srpske su igrali sa puno oscilacija i u serijama.

Radnik, Zvijezda i Krupa su na kraju u donjem dijelu lige i tokom zimske pauze slijediće im puno posla oko pojačanja u igračkom kadru.

Radnik je na kraju osvojio 22 boda i završio je kao sedmi, te će u nastavku nastojati da izbjegne opasnu zonu pošto bježi od mjesta za ispadanje četiri boda.

Trener Mladen Žižović je čini se najmanje od svojih kolega menjao, pa je veću minutažu tokom sezone imalo samo 14 igrača.

Tri igrača su bili starteri na svim duelima. Tako su sve mečeve počinjali golman Mladen Lučić (1710 minuta), zatim Aleksandar Vasić (1687), te Irfan Hadžić (1582).

Foto Siniša Pašalić/Ras Srbija

Radnik je počeo sezonu veom dobro imao šest mečeva bez poraza, da bi u finišu se osjetio umor, pa je bijeljinski tim dva puta imao po četiri meča bez pobjede i to im je na kraju donijelo pad na tabeli. Najefikasniji igrač tima bio je Irfan Hadžić sa četiri gola, dok su Aleksandar Glišić i Dušan Martinović dali po tri.

Komšijski rival Zvijezda je takođe imala turbulentu polusezone, koju su obilježili promjena trenera, afera oko namještanja utakmica, te sjajan finiš sezone.

Nakon tri startna remija, ekipa iz Etno sela Stanišić je zaredala sa neuspjesima, pa tako čak devet mečeva nisu uspjeli da dođu do tri boda. I kad su ih svi otpisali Zvijezda je vezala pet pobjeda i došla do osme pozicije.

Najveću minutažu u timu imali su kapiten Dušan Babić (18 mečeva, 1620), Aleksandar Vojinović (18 mečeva – 1535 minuta), Miladin Filipović (18 mečeva (1534), Ermin Huseinbašić (16 mečeva, 1315 minuta) te Amer Osmanagić (18 mečeva, 1293).

Najbolji strijelac tima bio je Anel Husić sa četiri gola, dok je sjajan učinak imao novajlija Saša Jovović koji je na šest mečeva tri puta pogodio mrežu.

I Krupa je imala sezonu punu oscilacija. Smjena trenera, odlazak Elvira Koljića, problem sa povredama sve to je uticalo da ekipa iz kanjona Vrbasa na kraju završi na posljednjem mestu. Imali su seriju od 11 mečeva bez trijumfa.

Foto Sinisa Pasalic

O problemima dovoljno svedoči i da je jedini igrač sa 18 nastupa bio kapiten Slobodan Milanović (1605 minuta), a da slijede sa 16 Stojan Maksimović (1396) i Igor Makitan (1309). Na listi strelaca ovog tima Koljić je sa osam golova na startu sezone bio najbolji i samo taj podatak pokazuje koliko je on uticao na igru Krupe.

– Radnik je platio ceh malom fondu igrača. Oni su ekipa koja igra veoma disciplinovano i na rezultat i tu je velika potrošnja. Nema tu puno prilika za gol i niko ih nije nadigrao. U takvoj situaciji problem za kolegu Žižovića je bilo što nije imao mečeva gdje je mogao da odmori prvotimce jer su igrali i dva kupa.

Vjerujem da ih je u finišu stigao umor koji je donio dekoncentraciju pa su primili neke lagane golove i doživjeli poraze. Oni nisu ekipa koja puno stvara šanse, niti puno prima golova. Na drugoj strani Zvijezda je profitirala dolaskom trenera Darka Nestorovića. On se odlučio na hrabre poteze, gurnuo je u vatru mlađe igrače koji su mu vratili i definitivno su pokazali da imaju kvalitet za ligu BiH.

Koliko može u ligi da znači jedan kvalitetan igrač pokazalo je upravo dovođenje Jovovića koji je dosta učestvovao u ovim uspjesima u finišu sezone . Krupa je dospjela u krizu koja je bila očekivana. Jednostavno nakon nekoliko godina su ostali bez trenera Slobodana Starčevića koji je imao svoj način rada na koji su igrači bili navikli. Zatim su ostali bez oslonaca u igri. Ne umanjujući kvalitet igrače koji su trenutno u klubu, ipak su imali uigrane štopere (Vukotić i Aleksić) te u napadu Koljića i njihov odlazak se morao osjetiti. Teško je da klub istovremeno finansijski profitira i da zadrži nivo rezultata koji je imao. Ipak vjerujem da će nakon zimskih priprema Krupa da podigne nivo igre i da se spasi – istakao je fudbalski stručnjak Branimir Tulić

Tulić: Sarajevo je najviše pokazalo

Sarajevo će na zimsku pauzu da ide sa prve pozicije. Ekipa Husrefa Musemića ima pet bodova viška u odnosu na Zrinjski, dok su daleko iza njih Široki Brijeg i Željezničar.

– Sarajevo je definitivno zasluženo na čelu i pokazali su da je to ekipa koja ima karakter, jer su se vratili nakon onog sramnog poraza od Atalante (0:8). Odigrali su najkvalitetnije i najduže u kontinuitetu sa najmanje oscilacija. Mislim da će se na proljeće dva tima boriti za titulu jer je zaostatak Širokog i Željezničara prevelik. Zrinjski je platio ceh promjeni trenera i to se osjetilo da su igrači malo bili poljuljani tokom ovog dijela sezone. Biće veoma interesantno i u borbi za opstanak jer nijedan tim još nije otpisao – istakao je Tulić.

Bilbija prvi strijelac

Foto privatna arhiva

Napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija ide na zimsku pauzu kao najbolji strijelac lige sa 14 golova. Pogodak manje je dao član Željezničara Sulejman Krpić, dok je na trećem mjestu Mersudin Ahmetović (Sarajevo) sa devet. Po osam golova su dali Elvir Koljić, Benjamin Tatar i Krste Velkoski.

Devet promjena trenera

Tokom polusezone osam klubova je mijenjalo trenere, a Željezničar je jedini dva puta menjao pa su bez posla ostali Slobodan Krčmarević i Milomir Odović. U dosadašnjem dijelu sezone nije bilo promjena u timu Sarajeva, Tuzle siti, Čelika i Radnika.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!