Trka s vremenom: Stiže kiša, dječaci i dalje zarobljeni u pećini

865

Tajlandski spasioci vode trku s vremenom pokušavajući da iz pećine, gdje je 12 dječaka sa trenerom zarobljeno već 10 dana, ispumpaju što je više moguće vode.

Poslije nekoliko dana suvog vremena, očekuju se nove padavine, a samim tim bi moglo da dođe do povećanja nivoa vode u pećini, što predstavlja novu prijetnju za zarobljene dječake.

“Najviše nas brine vrijeme”

Prema riječima vatrogasca, pojedini dijelovi prolaza koji vodi do mjesta gdje su dječaci locirani, potpuno su poplavljeni, tako da je za sada jedini način da izađu – ronjenje.

– Ono što nas najviše brine je vrijeme. U trci smo s vremenom, a sada smo u trci i sa vodom – rekao je lokalni zvaničnik Narongsak Osatanakorn, a prenio BBC.

Narongsak je naveo da se razmatra mogućnost da se dječaci izvuku uz pomoć pojaseva za spasavanje. U pećini su instalirane i telefonske linije koje tek treba da stignu do dječaka koji bi tada mogli da razgovaraju sa članovima porodice.

Navodi se i da je novi telefon donesen u pećinu, jer je prethodni upao u vodu i prestao da radi.

Narongsak je rekao da su tajlandske mornaričke “foke” zadužene da naprave plan za izvlačenje dječaka. Da li će svih 13 lica biti izvučeni istovremeno, zavisi od njihovog stanja.

Zvaničnici su za to da se dječaci izvuku što je prije moguće, s obzirom na najavljene nove padavine koje će zasigurno dovesti do povećanja nivoa vode u pećini i otežati ili čak potpuno onemogućiti prolaz u pojedinim dijelovima.

Tajlandska mornarica je juče na Fejsbuku objavila je dva nova snimka na kojima su prikazani pripadnici “foka” koji tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dječaka, a neki od dječaka se smješkaju na šale koje zbijaju pripadnici te mornaričke jedinice. Drugi dječaci su spavali pokriveni dekama.

Pili vodu sa stalaktita

Dječaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usljed poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživjeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dječaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!