Kočićev jazavac postao strip-junak

627

Pripovijetke Petra Kočića prvi put su predstavljene u formi stripa i to u albumu koji nosi naziv „Stripovjetke“ u izdanju Narodne i univerzitetska bibiloteka RS i Udruženja „Devete dimenzije“.

Strip ima 60 strana i pet Kočićevih prča – „Jablan“, „Kroz maglu“, „Jazavac pred sudom“, „Mrguda“ i „Grob slatke duše“.

Crtači ovog stripa su Predrag Ikonić i Milan Mladić koji je ujedno i autor naslovne strane.

Mladić i Ikonić „podijelili“ su posao, pa je „Jazavac pred sudom“ zajednički rad, dok je Mladić sam crtao „Jablana“ i „Kroz maglu“.

– Obično ljubitelji one izvorne umjetnosti gdje je to djelo i zaživjelo budu razočarani. Milan i ja smo se trudili da Kočića prenesemo što vjernije, da oživimo njegove likove, poštujući istovremeno sve pisane i nepisane zakone stripa – kazao je Ikonić.

Zoran Pejić iz „Devete dimenzije“ kaže da je u svijetu odavno praksa da se velika književna djela prenose na jezik stripa.

– U Francuskoj se u toku mjeseca objavi 250 strip-albuma. Pojedini kolekcionari mjesečno izdvajaju i nekoliko hiljada evra za stripove. Nadam se da je Kočić samo početak ovakvih aktivnosti i da bismo uskoro na strip mogli da „prevedemo“ i Ćopića – rekao je Pejić.

Pisac Berislav Blagojević bio je jedan od koordinatora ovog projekta ispred NUBRS. Blagojević kaže da su „Stripovijetke“ rezultat zajedničke želje da se Kočićevo djelo približi novim formama i novoj publici.

– „Stripovijetke“ su krajnji rezultat ove saradnje koja za cilj ima prilagođavanje djela Petra Kočića novoj formi i mlađim čitaocima, te promociju strip umjetnosti – istakao je Blagojević.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!