Teatar fest počeo aplauzima: Karolina Nojber oduševila publiku

557

U Narodnom pozorištu Republike Srpske sinoć je premijerom predstave Karolina Nojber otvoren 21. Teatar fest „Petar Kočić“ uz burne reakcije publike na novi projekat domaćeg ansambla.

Komad je režirao Kokan Mlađenović po tekstu Nebojše Romčevića, a u predstavi igraju Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković, Đorđe Marković, Nataša Perić, Aleksandar Stojković i Boris Šavija.

Karolina Nojber je njemačka glumica, koja je zajedno sa mužem vodila jednu od najpopularnijih trupa u Njemačkoj dvadesetih i tridesetih godina 18. vijeka.

Nastojala je da provede svojevrsnu reformu njemačkog pozorišta, odnosno da popravi njegov kvalitet, ukidajući improvizaciju i stavljajući na repertoar regularne tragedije. Iako je u početku imala ogroman uspjeh, posljednje godine je provela u bijedi i zaboravu.

Na kraju predstave ansambl Narodnog pozorišta RS je zajedno sa publikom, uz veliku zahvalnost i aplauz u penziju ispratio glumca Đorđa Markovića.

Povodom otvaranja Teatar festa prisutnima se obratio Nenad Novaković, direktor, koji je osim dobrodošlice iskoristio priliku da čestita glumici Miljki Brđanin i scenografkinji Dragani Purković Macan na nagradama koje su im dodijeljene na nedavno završenom Sterijinom pozorju.

– Teatar fest je izrastao u kulturno-kulturološku manifestaciju od regionalnog značaja i sigurno je, nakon Sterijinog pozorja, druga pozorišna manifestacija koju moramo poštovati. Ove godine imamo jednu od najozbiljnijih selekcija na koju smo takođe ponosni – istakao je Novaković uz napomenu da ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske krasi neizmjeran entuzijazam,

– Dvadeset godina smo svi stasavali sa našim festivalom, odrastali, učili se i družili. Svaki je bio priča za sebe. Poseban i drag. Sada, kada pogledamo Monografiju Tetar festa, tek tada shvatimo koliko desetina pozorišta i predstava je ovdje na daskama našeg teatra odigrano, koliko je bilo aplauza i nagrada koliko iskrenih radosti i suza. Ulazimo u treću festivalsku deceniju zreli kao kuća, javna ustanova, profesionalno dokazanog vrijednog ansambla i zaposlenih predanih svome poslu i zadatku – rekao je Novaković.

Direktor NPRS istako je da je cilj ove ustanove da svake godine bude bolja od sebe i da rezultati dovoljno govore o pravom izbioru puta za NPRS.

– Samo ove tekuće sezone uradili smo što neka pozorišta ne ostvare za više godina i osvojili nagrade i priznanja koje nam baš lijepo pristaju. Otvorili smo Sterijno pozorje i osvojili dvije vrijedne nagrada, što je uspjeh vrijedan istorije, na festivalu u Doboju osvojili smo sve nagrade i to je sve samo prošle sedmice. Već sutra ansambl putuje na jedan od najvećih pozorišnih festivala u Evropi u Trgovište u Rumuniju, potom igramo na festivalima u Baru, Tivtu, Kopru i Jajcu, a gostujemo i unašem Trebinju. Ne pominjem veoma uspješnu višednevnu turneju po Francuskoj i mnoga gostovanja i igranja u matičnoj kući. Ovog mjeseca slavimo 100. izvođenje Gospođe ministarke, nedavno smo imali isto toliko izvođenja “Odumiranja međeda” i “Žiranata”. Sve su to hvale vrijedni rezultati –rekao je direktor NPRS.

Banjalučki Teatar fest “Petar Kočić”, koji je i ove godine velikodušno podržan od strane kompanije M:tel, nastavlja se večeras prvom takmičarskom predstavom Ateljea 212 „Moja ti“ koja je na programu od 20 časova, dok će u sklopu pratećeg programa “Teatar festa”  Festivalu monodrame Mladi glumac od 18. 30 biti izvedena predstava “Ko je to” autora Marka Vukosava studenta 4. godine Akademije umjetnosti Banjaluka.

Foto: NPRS/RAS Srbija

Priznanje za cijeli ansambl “Švajcarske”

Scenografkinja Dragana Purković Macan i glumica Miljka Brđanin povodom nagrada na Sterijinom pozorju rekle su da ove dvije nagrade predstavljaju veliko priznanje za uložen trud i rad cijelog ansambla na predstavi “Švajcarska” kojom je prošle godine otvoren Teatar fest.

– Velika je čast dobiti Sterijinu nagradu jer je to je najveća potvrda vašeg kvaliteta, otkako je osnovan taj festival. Tako je bilo u bivšoj Jugoslaviji, a tako je i danas i te nagrade privlače najviše pažnje, kao i Sterijino pozorje u cjelini-rekla je scenograf Dragana Purković Macan, dok glumica Miljka Brđanin kaže da je ovanagrada opomena glumcu da se ne uspava.

– Svaka nagrada je ujedno i podsticaj i opomena glumcu, u smislu da vas podstakne da budete bolji, da vjerujete u sebe i da se više razvijate, ali i opomena da ne stanete, jer je za umjetnika, kao i za bilo kojeg čovjeka najopasnije da prestane učiti, jer je svako novo saznanje velika škola pa čovjek treba da se svaki dan trudi da se razvija i što više nauči tokom života. Mi imamo sreću da se bavimo ovim poslom, jer svakom novom ulogom otvaramo sebi neke nove svjetove koji postoje u njemu, tako da je ova nagrada, svakako, veoma bitna.

Željela bih zahvaliti producentskoj kući „Scomediasco“, koja mi je dodijelila nagradu za žensku epizodnu ulogu. Takođe, moramo zapamtiti da je pozorište kolektivni čin i bez kompletnog ansambla, gdje ubrajam glumce, tehnički sektor i autorski tim bez kojih ova predstava ne bi bila tako usoješna i ne bi bila zapažena na Sterijinom pozorju te mislim da je za Narodno pozorište Republike Srpske prirodno da učestvuje na Sterijinom pozorju – rekla je Miljka Brđanin.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!