Terapijski psi uživaju u svom poslu i vole pomagati pacijentima

744
U SAD-u trenutno radi 50.000 terapijskih pasa i većina ih ne doživljava to stresno već uživaju. Psi se koriste u liječenju ozbiljnih zdravstvenih problema kod ljudi, od onih koji boluju od raka, posttarumatskog stresa do onih koji pate od demencije.

Ova vrsta pasa se koristi i širom Evrope i svijeta. Treniraju ih certifikovane organizacije, a psi “rade” i u bolnicama, te terapijskim zajednicama.

U studiji je mjeren nivo krotizola kod pasa kad su u bolnici i kada su u kući i utvrđeno je da nema razlike, što znači da psi svoj “rad” u bolnici ne doživljavaju stresno.

“Ono zbog čega je ova studija unikatna jeste da smo je radila u pet različitih bolnica u zemlji. Posjetili smo više od stotinu pacijenata, a u terapijskoj zajednici učestvovalo je 26 pasa, zbog čega je ovo najveća studija”, rekla je liderica studije Amy McCullough.

Analizirali su ponašanje ovih pasa u tri kategorije: prijateljske aktivnosti-njihov pristup osobama ili igranje s loptom, indikatora stresa-lizanje usana ili drhtanje, te visokostresno ponašanje-cviljenje. Utvrđeno je da sve aktivnosti psi doživljavaju kao zabavu.

“Kao i u svakom poslu, bitno je izabrati pravog kandidata. Bitno je da pas zaista voli svoj posao i da od tih druženja obje strane imaju beneficije”, zaključila je McCullough.

(klix.ba)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!