Moskva šalje demarš UN-u, EU i NATO-u zbog incidenata na Kosmetu

365

Predstavnici Rusije u UN, EU, NATO-u i OEBS-u uputiće demarš tim organizacijama povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji i propusta Kfora i Euleksa.

Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradske “Večernje novosti” navode da su predstavnici Rusije u tim organizacijama dobili instrukcije da nadležnima u UN, EU, NATO-u i OEBS-u izraze zabrinutost povodom događaja na Kosovu i Metohiji i ukažu na propuste Kfora i Euleksa, čiji je zadatak očuvanje reda i mira u skladu sa Rezolucijom 1244.

Osim što predstavlja snažno zastupanje stavova Beograda u međunarodnoj areni, ovo je, praktično, prva konkretna posljedica telefonskog razgovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića, kada je Putin poručio da će se Rusija zalagati za teritorijalni integritet i nezavisnost Srbije, ističu “Novosti”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Beograd otvorenu podršku Rusije trebalo da iskoristi da se kosovski problem otvori u UN na drugačiji način, odnosno da treba tražiti jačanje Unmika nauštrb Euleksa, a možda čak i da se Rusija aktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine.

“Došli smo u fazu, kada je potpuno ogoljeno da je naše povjerenje u Zapad bilo potpuno neosnovano. Imali smo garancije NATO-a da albanske snage neće ići na sever, a Rosu je upao u Kosovsku Mitrovicu i uhapsio Đurića”, podsjetio je Anđelković.

Rusija se u UN već ranije oštro protivila bilo kakvim pokušajima kršenja ili zaobilaženja Rezolucije 1244, koja, između ostalog, predviđa formiranje bilo kakvih albanskih oružanih snaga.

Moskva je 2008. godine zaprijetila upućivanjem demarša na Ist River zbog rekonfiguracije Unmika i razmještanja misije EU u južnoj srpskoj pokrajini, pišu “Večernje novosti”.

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!