Frontmen grupe “Bjesovi”: Region ne zaslužuje ovako bogatu rok scenu

800

Kultna rokenrol grupa “Bjesovi” 3. marta održaće koncert u Klubu studenata u Banjaluci (KSB).

Tim povodom frontmen legendarnog sastava Zoran Marinković istakao je da bend sprema pravi rokenrol zvuk, koji podrazumijeva krv, suze i znoj.

U razgovoru za “Nezavisne” Marinković govori o najavljenom koncertu, izgledu današnje rokenrol scene i autorskom radu benda “Bjesovi”.

NN: U Banjaluci ste rado viđen gost, kakva su Vaša iskustva s banjalučkom publikom?

MARINKOVIĆ: Nama je u Banjaluci uvek bilo super. Lep grad, dobri ljudi, zahvalna publika. Znam da se neki scenski umetnici pomalo snebivaju da u nekim gradovima na svojim nastupima daju sve od sebe, jer se dešava da se totalno “rašniraš”, a da ti se ne vrati, da tvoja energija bude izgubljena, kao u rupu bez dna bačena. U Banjaluci je to sasvim drugačije, pričam iz sopstvenog iskustva; koliko god smo se na dosadašnjim nastupima publici davali, uzvraćano nam je intenzivnije. Bitno je samo da energija kojom zračiš bude čista.

NN: Koliko ste zadovoljni intenzitetom svirki “Bjesova”? Svirate li i izvan regiona?

MARINKOVIĆ: Izvan regiona nismo svirali, a i unutar samog regiona svirali smo samo tamo gde su Srbi u većini. Rado bismo svirali i negde drugde. Nikad nismo izjavili da ne bismo svirali npr. Hrvatima, tako da mislim da s njihove strane postoji nekakav konsenzus, zvaničan ili nezvaničan, da se srpski bendovi što je moguće ređe propuštaju na njihovo tržište. To nije u redu jer kad vidim srpske letnje muzičke festivale tu uvek ima baš dosta Hrvata. Svaka čast njima, to su sve jaki autori i izvođači, ali što se tiče hrvatske kulturne politike, ne znam, ne sviđa mi se.

NN: Vi niste samo muzičar, Vi ste i slikar, vizuelni umjetnik. Koliko Vam je pomogla i ta Vaša druga, likovna strana u muzičkom izražaju i karijeri?

MARINKOVIĆ: To što je moja primarna delatnost slikarstvo, tu sam školu završio, naravno da mi je pomogla i u sferi muzike. Likovna umetnost kojom se bavim je konceptualna. Konceptualna umetnost ima direktan link na pop art. Pop art, kao što mu samo ime kaže, je umetnost inspirisana popularnom kulturom dvadesetog veka, čiji deo je i rokenrol.

NN: Mislite li da je Vaša muzika pomalo mračna i koliko ste u svoje pjesme svjesno ubacili mističnost?

MARINKOVIĆ: Između ostalog, prava umetnost za mene je slojevita, višeznačna. Pesme “Bjesova” zrače stavovima koji nekima deluju mračno, nekima sasvim suprotno. Ima li umetničko delo u sebi prostora za prepoznavanje i ličnu interpretaciju, još jedno je merilo njegove uspešnosti.

NN: “Bjesovi” su na svojim prvim albumima imali zaista surovo žestok zvuk. Kasnije je došla faza nekog smiraja. Šta je najviše doprinijelo ovoj promjeni?

MARINKOVIĆ: “Bjesovi” su i danas žestoki, možda žešći nego ikad pre, samo što postoji ta neka, rekao bih, greška kod nas ljudi te nam je uvek žešće i sjajnije ono nekad i tamo negde nego ovo sad i tu.

NN: Nedavno ste gostovali na jednom singlu benda “Dža ili bu”, a da li publika “Bjesova” može očekivati novi studijski materijal?

MARINKOVIĆ: Novi studijski materijal “Bjesova” će malo sačekati, a pošto “Bjesovi” retko izdaju albume, da ne bi ispalo da sam lenj, reći ću da se zadnjih godina intenzivno bavim kratkim filmom. Što se tiče muzike snimam samostalno pod pseudonimom Bjesomar.

Gostovao sam u pesmi “Pomozi mi” grupe „Dža ili bu”. Pevao sam prateće vokale u nekoliko pesama na albumu Vudu Popaja i “Narodnih travara”. U pesmi “Moje ruke, tvoje reči” u saradnji s bendom “Morbid Cow” pevao sam za njen kompilacijski album stihove Marije Krsmanović. Napravio sam muziku na reči pesnika Milana B. Popovića, dodao refren, zajedno s njim otpevao i u svom kućnom studiju snimio pesmu “Istine mamlazi kriju (Batina)”, koja se nalazi na njegovom kompilacijskom albumu “Hronično neumorni”.

Pevao sam u pesmi “Voda” grupe “Vrane kamene”, koja je pre neki dan po glasovima slušalaca Radija Beograd 202 u emisiji “Rok godišnjak 2017” proglašena za singl godine. Ovih dana sarađujem s Acom Bogdanovskim (“Još neko kopa”) i Srđanom Brankovićem (“Alogija”, JNK). Ovo su bila gostovanja po pozivu, a u sopstvenoj režiji u zadnjih skoro 20 godina sarađivao sam s više umetnika – norveškom umetnicom Anne-Britt Ravna, Boškom Drljićem, Gandorom, lovcem na Zmiju apokalipse, kiborgom Zoranom Simovićem, genijem za sevdalinke Đedom Popom, jurodivim Sašom Nikolićem, pesnikom i pevačem “Trule koalicije” Predragom Drčelićem. Snimio sam i dosta toga sam. Iz svih ovih saradnji imam pregršt snimljenih pesama izvan ili u sklopu petnaestak neobjavljenih albuma.

NN: Kakva je prema Vašem mišljenju rokenrol scena danas? Da li ima mladih bendova koji mogu kreativno da iskažu svoj stav kroz muziku i da li su mladi ostali bez ideja?

MARINKOVIĆ: Zemlje regiona ne zaslužuju ovako bogatu i raznovrsnu rok scenu jer minimalno ili nimalo ulažu u nju. Ja mislim da je to namerno, supruga mi kaže da sam malo paranoičan.

Ulaznice za koncert u prodaji

Ulaznice za banjalučki koncert benda “Bjesovi” mogu se nabaviti u pretprodaji po cijeni od sedam KM u Klubu studenata Banjaluka (KSB) i “Peckham pabu”, a na dan koncerta koštaće 10 KM.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!