Let od dva minuta i zašto hrana u avionu ima loš ukus

430

Da li znate koja zemlja ima najviše aerodroma? Kada se dogodila najteža avionska nesreća? Zašto hrana u avionu ima loš ukus? U nastavku pročitajte odgovore na ova i druga pitanja o letenju.

Najopasniji su prva tri minuta poslije poletanja i posljednjih 8 minuta prije slijetanja, jer se tada dešava najviše nesreća – 80 odsto. Ipak, avion je najbezbjednije prevozno sredstvo.

– Ljudi koji često lete avionom imaju veću šansu da pate od viška kilograma, ali ne brinite, treba da letite 21 dan mjesečno da biste upali u rizičnu grupu.

– Džetleg je naporniji ako idete od zapada ka istoku, jer to čini dan kraćim, dok put od istoka ka zapadu čini dan dužim, pa se mozak lakše adaptira na promjene u vremenu.

– Najkraći let za koji možete kupiti kartu je između dva škotska ostrva – traje samo dva minuta.

– Ako ste mislili da u današnjoj avio-industriji vlada teror ljepote, onda niste čuli da tridesetih godina prošlog vijeka stjuardese nisu smjele da imaju više od 52 kilograma.

– Trećina svjetskih aerodroma nalazi se u SAD.

– Čak i ako putujete prvom klasom i možete da birate šta ćete pojesti, mala je šansa da ćete biti oduševljeni obrokom. Hrana ima lošiji ukus u avionu jer na čulo ukusa utiče pritisak u kabini, i to tako da smanjuje osjetljivost za čak 30 odsto, pa nam sve djeluje pomalo bljutavo.

– Jedna od najsmrtonosnijih avionskih nesreća desila se zapravo na tlu. Bilo je to 1977. godine, na ostrvu Tenerife, kada su se dva aviona sudarila nasred piste. Poginulo je 583 ljudi, a preživjela je samo 61 osoba, pišu Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!