Najstarija knjiga u banjalučkoj biblioteci iz 1552. godine (video)

1305

U Banjaluci možete čitati knjigu staru skoro 500 godina, a možete i kupiti djela koja su objavljena krajem 19. vijeka. Zavirili smo u pravi mali raj starih izdanja i, pomalo, zaboravljenih naslova.

Najstarija knjiga koja se nalazi u Narodnoj i univerzitetskoj bibiloteci RS potiče iz sredine 16. vijeka. Napisana je na latinskom jeziku.

Ona je samo dio zbirke Rijetke i stare knjige u koju čine i drugi naslovi stari više stotina godina. Knjige koje su se godinama skupljala na razne načine, od razmjene sa drugim bibliotekama pa do kupovina, predano se čuvaju u Banjaluci. Posbeno one koje su štampane prije skoro pola milenijuma.

Štampana je 1552. godine u Lionu. Djelo je njemačkog humaniste Joanisa Relkvina , “O prirodi riječi”. Primjerak je malo oštećen ali nam je drago da u fondu ipak posjedujemo jednu knjigu iz 16. vijeka takvog značaja. Od srpskih knjiga imamo dosta mlađu knjigu iz 1764.

To je knjiga “O grešnom čovjeku” Gedeona Krinovskog. Štampana je u Veneciji u štampariji Dimitrija Teodosije – otkrila nam je Jelena Janjić, bibliograf savjetnik u NUB RS.

Mnoge knjige koje su dio zbirke nekada su pripadale Srpskoj čitaonici, a biblioteka je na, nekin način, naslijedila ovu ustanovu koju je još prije 150 godina u gradu na Vrbasu osnovao Vaso Pelagić. U zbirci se nalaze i knjige koje su bile u vlasništvu Petra Kočića, ali i djela srpskih pisaca koji su imali presudni značaj za našu kulturu.

– Svakako bih izdvojila Vukov rječnik iz 1818. godine. Štampan je u Beču, to je njegovo drugo izdanje iz 1852. U dosta dobrom su stanju. Mogu se koristiti u čitaonicama biblioteke i često studenti filoloških nauka koriste tu građu – dodaje Janjićeva.

Stare i rijetke knjige u Banjaluci mogu se i kupiti. Potražnja nije velika, pokazalo je iskustvo, ali ponuda ipak postoji.

– Od starih knjiga izdvojio sam par naslova. One stu stare 100 do 115 godina. Tu su Čehovljeve pripovjetke iz 1905. godine, komplet Getea na njemačkom jeziku iz 1899. i Sveto pismo iz 1925. godine – rekao nam je Borislav Babić iz Antikvarijata „Ramajana“.

U prodaji se ipak najviše traže naslovi koji su objavljeni poslije Drugog svjetskog rata. Takođe za izdanja određenih kuća uvijek ima zainteresovanih.

– Izuzetno rijetke knjige se i ne traže. Ali se traže starija izdanja čuvenih izdavačkih kuća kao što su “Srpska književna zadruga”, “Nolit”, “Matica srpska”, “Prosveta”. Ta izdanja imaju još uvijek svoje kupce ali i velike naslove koje su nekada objavljivali – priča Babić.

Cijene moraju da prate potražnju, pa je tako za određene knjige objavljene prije više od jednog vijeka dovoljno odvojiti tek 10 do 20 maraka. Ipak, postoje i one nešto skuplje.

Osim pojedinčanih dijela u prodaji se, bar kada su u pitanju rijetke i stare knjige, mogu naći i kompleti. Kao što je recimo Geteov komplet od 10 knjiga a objavljene su 1899. godine. Normalno, zaovaj set ćete izdvojiti malo više para ali svakako vrijedi ako će to upotpuniti Vašu kućnu biblioteku.

(Elta Televizija)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!