Abeova posjeta istorijska za Srbiju

442

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je danas u posjetu Srbiji. Ovo je prva posjeta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na visokom nivou u posljednje tri decenije.

Premijera Japana je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Šinzo Abe u Srbiju dolazi u okviru evropske turneje, a domaćin mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posjeta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dvije zemlje.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

– Za nas vaša posjeta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu poslije posljednje posjete japanskog premijera Srbiji – rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsjetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obilježilo međusobno razumjevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom je smislu podsjetio da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu.

Vučić je rekao i da predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dvije zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da mu je izuzetno drago što je došao u posjetu Beogradu i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.

– Danas ćemo razgovarati o raznim pitanjima, između ostalog i o Sjevernoj Koreji koja predstavlja veliku opasnost, čak i za vašu zemlju – rekao je Abe.

Japanski premijer je dodao da je Zapadni Balkan važan za stabilnost ne samo Evrope, već i cijele međunarodne zajednice, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!