Djeco, večeras pripremite čizmice za poklone

530
Sutra se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Po već drevnom običaju, uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape pored  prozora da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio Sveti Nikola.
.
Jednom davno, u jednom gradu, živjele su tri siromašne sestre. Sveti Nikola im je želio pomoći pa im je noću kroz dimnjak ubacio tri zlatnika u kuću.
.
Zlatnici nisu pali u ognjište, već u čizmice koje su sestre sušile na njemu. Sestre su drugog jutra bile presretne. Od tog dana djeca na dan Sv. Nikole objese svoje čizmice  očekujući poklon iznenađenja.
.

Ali, ima još legendi o Svetom Nikoli koji je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, ljekara, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i mnogih gradova širom svijeta:

1. Sveti Nikola je čuo za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novca, a trebao je udati svoje tri kćeri. Pribavio mu je miraz tako da je tri noći zaredom ubacivao kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikome ne kaže.

2. Priča govori kako je Sveti Nikola krenuo na hodočašće u Svetu zemlju. Za putovanja nastade oluja i lađa, udarana velikim talasima, gotovo potonu. Sv. Nikola zaprijeti talasima i oni se smire. Tako sv. Nikola postade zaštitnikom mornara i putnika, a njegova se slika susreće u gotovo svakoj luci na svijetu.

3. Jedna od najuzbudljivijih legendi o sv. Nikoli govori kako je on došao u neku gostionicu i otkrio da opaki gostioničar krade malu djecu. Pregledavši prostorije, Sv. Nikola pronađe troje dječice sakrivene u posudi za rasol. Sveti Nikola ih je spasio i tako postao zaštitnikom male djece.

Djeca su i ove godine bila dobra, zato će i dobiti poklone u čizmice.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!