Siniša Matijević – dječak sa Korduna koji slika zatvorenih očiju

761

Na Kordunu, u selu Gornji Budački, na domak Karlovca, živi dječak koji može da slika zatvorenih očiju. Priča o Siniši Matijeviću, jedinom djetetu među dvanaest odraslih u ovom selu, poznata je u regionu, a ovih dana dobila je još jedan važan detalj.

Naime, Siniša je prvi dobitnik nagrade „Despot Stefan”, koju je nedavno ustanovila Skupština Grada Beograda.

.
Mladom talentu sa Korduna nagrada je svečano uručena prilikom otvaranja njegove prve izložbe u velikoj sali Skupštine Grada Beograda. Spontano, kao što djeca znaju, Siniša je uzvratio poklonom gradonačelniku Beograda, svom imenjaku Siniši Malom. Portret gradonačelnika uradio je na svoj način, po sjećanju, sa povezom preko očiju. Takav način crtanja i slikanja je ono po čemu se bitno razlikuje od ostalih talentovanh vršnjaka. A sve je počelo slučajno.

„Ja sam crtao jednog susjeda, komšiju. Onda sam probao i uspjelo mi je“, rekao je Matijević.

Siniša i njegov otac već nekoliko dana borave u Beogradu kao gosti grada, gdje mu je organizovano da radi sa nekoliko akademskih umjetnika. Ovi kratki kursevi su samo stepenica u ostvarenju najveće želje ovog dvanestogodišnjaka.

„Imam namjeru da upišem likovnu akademiju. Vratiti u Beograd i tu ću nastaviti rad“, dodao je Siniša,

To što živi sa ocem i bakom u kući bez kupatila, Siniša uopšte ne primjećuje kao problem. Do škole ima osam kilometara, ali ni to mu nije neka smetnja. Da ne bude zabune, ne živi ovaj dječak u svom svijetu slika i skulptura kako bi pobjegao od problema ili siromaštva. Jednostavno, on to voli, što je uz talenat možda glavni uslov da izraste u pravog, zrelog umjetnika.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!