Promocija projekta “Dušu nisu ubili”, ulaz slobodan

860

Promocija projekta pod nazivom “Dušu nisu ubili“,  koji se sastoji od knjige i filma i govori o stradanju Srba tokom cijelog XX vijeka u BiH, biće održana u subotu 2. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 12 časova. Ulaz je slobodan.

Nakon prve promocije projekta koja je održana nedavno u Beogradu na sajmu knjiga, kojoj je prisustvovala i  Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, promocija će se održati i u Banjaluci.

Projekat udruženja „Srpsko-ruski most“ DUŠU NISU UBILI, sastoji se od dvije knjige i istoimenog dokumentarnog filma (trajanje 82 minuta), koji se bave stradanjem srpskog civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku. Ovo su svjedočenja 59 svjedoka, 6 naučnih radnika i istoriografski dokumenti o jednom narodu i njegova tri sradanja u jednom vijeku, u funkciji njegovanja kulture pamćenja.

Na projektu su bili angažovani eksperti iz svojih oblasti na čelu sa doc. dr Dragom Mastilovićem i novinarkom Mirom Lolić-Močević.

Po prvi put se na jednom mjestu govori o stradanju srpskih civila u Bosni i Hercegovini u svim ratovima tokom 20. vijeka, a projekat pokušava da nađe odgovore na pitanja:

Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH, kada, za koga i gdje je osnovan prvi koncentracioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijek a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve konvenciji o zaštiti civila, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koji način su stradavali srpski civili, zašto su Sarajevi i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u BiH?

Na promociji će se obratiti:
recenzenti:
prof dr Miloš Ković
prof dr Goran Latinović,
književnik Mihajlo Orlović,
autori:
Mira Lolić Močević,
Doc dr Draga Mastilović,
ispred izdavača Zdravko Močević

(UNO portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!