Dačić: Izmišljeno bar 8 priznanja samoproglašenog Kosova

475

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova nalazi bar “sedam-osam” izmišljenih priznanja.

Prema njegovim riječima, ako Srbija ozbiljno pristupi tom problemu, taj broj može pasti ispod 100.

Dačić je u intervjuu za Večernje novosti rekao da će Srbija provjeriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost samoproglašenog Kosova. Kako je naveo, prijeti se i zemljama koje su povukle priznanje nezavisnosti.

– Provjerićemo sve oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se sa moćnim protivnicima i njihovim zaštitnicima. Zemljama se prijeti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznavanje, nude im se različite stvari – kaže Dačić.

On ističe da će Srbija nastaviti borbu za nova povlačenja priznavanja samorpoglašenog Kosova.

– Razgovarao sam sa ministrima spoljnih poslova niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i njihova pozicija je jasna i čvrsta. Razgovarao sam i sa ministrima nekih zemalja koje su priznale Kosovo i mislim da može da dođe do preispitivanja tih odluka. Naravno, neću pominjati koje su to zemlje, jer ne bih da pomažem Prištini – navodi Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, šef srpske diplomatije je rekao da je cilj dijaloga da se iznesu svi stavovi vezani za to šta bi moglo da predstavlja trajno rešenje kosovskog pitanja.

– Da bi do toga došlo, druga strana treba da prihvati da se o tome razgovara. A Priština smatra da nema o čemu da se razgovara i da je, kako kažu, nezavisnost nepovratna. Pokazalo se da to nije tačno. Tajvan je svojevremeno priznalo više od 80 zemalja, a sad je taj broj veoma mali – rekao je Dačić za Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!