Dječije pozorište RS u Kini (FOTO)

1075

Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske ima veliku čast da, po izboru uglednih menadžera za kulturu iz Kine, od 9. do 19. novembra promoviše kulturu i umjetnost Republike Srpske i BiH.

.

Nakon izložbe pozorišnih lutaka u novembru mjesecu Dječije pozorište RS će se kineskoj publici ponovo predstaviti i u aprilu i to predstavama Odisej – san o povratku i Folklorna magija.

Kako je došlo do saradnje?

.
Maja mjeseca ove godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulure RS, pored drugih institucija kulture RS, i naše pozorište posjetila je delegacija iz Narodne Republike Kine. Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulurnih predstavnika oformilo je Kinesko ministarstvo kulture u okviru programa pod nazivom „Kina – Zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 Kulturna sezona” (China-CEEC 16+1 Culture Season) koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta.

.
Ubrzo nakon posjete, poziv za saradnju stigao je iz provincije Guangdung od kompanije za pozorišni menadžment „Slon” koja obuhvata 11 pozorišta i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400000 gledalaca.

Vlada Republike Srpske je pokrovitelj putovanja Dječijeg pozorišta RS u Kinu, a kineski partner je obezbijedio odlične uslove za boravak i postavku izložbe lutaka u Gradskoj biblioteci Dunguana koja se prostire na oko 50.000 m².

Prvi nivo saradnje dogovoren sa predsjednicom kompanije „Slon” gospođom Fu Juan podrazumijeva Izložbu Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske koja će u okviru programa „Kulturna sezona Kine 2017 – zemlje centralne i istočne Evrope”, uz prisustvo vladinih zvaničnika biti svečano otvorena 9. novembra u 10.00 časova u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang u gradu Dunguanu.

Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci će izložbu naših najljepših lutaka imati priliku da vide svakoga dana od 9. do 19. novembra. Milionskoj kineskoj publici predstavićemo 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavnjene na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

One ilustruju različite lutkarske sisteme i pozorišne forme izražavanja od ginjola, marioneta na kratke i duge konce do raznih tipova ručnih lutaka, javajki, te sicilijanskih marioneta. Lutke izložene u biblioteci u Dunguanu, rad su najpoznatijih evropskih lutkarskih majstora, a izrađene su u radionicama Češke (Prag), Bugarske (Sofija, Varna), Bjelorusije (Minsk), Njemačke (Berlin), Srbije (Beograd), te Republika Srpska, BiH (Banja Luka) i predstavljaju evropske muzejske lutkarske vrijednosti sa kraja 20. i početka 21. vijeka.

Dječije pozorište i partner iz Kine potpisali su ugovor o kulturnoj saradnji koji garantuje promocije i u aprilu mjesecu.
Drugi dio saradnje odnosi se na gostovanje predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske u nekoliko gradova širom Kine, što bismo trebali realizovati u prvoj polovini naredne godine.

O Muzeju pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske

.
Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske je jedini muzej pozorišnih igrajućih lutaka u jugoistočnoj Evropi. U pozorišnom muzeju u Banjoj Luci čuva se oko pet stotina igrajućih lutaka.

Mada javno djeluje tek od 16. aprila 2013. godine Muzej pozorišnih lutaka, nastajao je decenijama i proizvod je svijesti o potrebi očuvanja duhovnog i materijalnog blaga umjetnika lutkara iz naše i iz drugih evropskih zamalja, a koji su dali svoj kreativni doprinos izradi lutaka za neku od naših lutkarskih predstava.

Njihovu kreaciju i izradu potpisuju eminentna imena iz svijeta lutkarstva: Svila Veličkova, Marieta Golomehova, Stefka Kjuvlijeva, Vasil Rokomanov, Dilijana Parvanova, Ana Pulijeva, Iva Hadžijeva (Bugarska), Aleksandar Vahramejev, Valeri Račkovski (Bjelorusija), Kšištof Bijalek (Poljska), Karin Tifense (Njemačka), Marketa Černa, Jaroslav Milfajt, Robert Smolik (Češka Republika), Ana Viktorova (Ruska Federacija), Branko Stojaković (Hrvatska), Ahmed Bešić, Zoran Bjelošević, Berina Šuščević (Bosna i Hercegovina) i drugi.

.

Lutke muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske bile su uvrštene u veliki projekat promocije srpskog lutkarstva i izlagane zajedno sa najljepšim lutkama Republike Srbije u Mađarskoj (Budimpešta), Rumuniji (Bukurešt), Sloveniji (Ljubljana) i Srbiji (Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš).

O Kulturnoj Sezoni Kine 2017 – zemlje centralne i istočne Evrope

„Kulturna sezona Kine 2017 – zemlje centralne i istočne Evrope”, sponzorisana je od strane Ministarstva Kulture Kine i odvija se u periodu od aprila do decembra 2017. godine u različitim kineskim pokrajinama, gradovima i regijama.

Ova kulturna sezona obuhvata aktivnosti kao što su muzika, ples, pozorište i izložbe i ima za cilj promovisanje razmjene kulture i umjetnosti u raznim oblastima kao i podsticanje održivosti saradnje među umjetnicima.

Podstiče i identifikovanje novih modela, puteva i metoda za olakšavanje kulturnih razmjena, kao i nadogradnju kulturnih razmjena u smislu učestalosti, obima i dubine. Kulturna sezona Kine podržava i razvoj kulturne raznolikosti jer kulture zemalja koje se međusobno razlikuju mogu učiti i tražiti komplementarnost jedne od drugih, i na kraju krajeva i obogatiti jedna drugu.

Lutke iz Muzeja pozorišnih lutaka DPRS već su stigle u Kinu, a 6. novembra putuju i direktor pozorišta Predrag Bjelošević, lutkar Zoran Bjelošević, i portparol i prevodilac Sanja Zekanović kako bi pripremili i vodili izložbu.

Uno portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!