Kočićev dan u Beogradu

669

Delegacije gradova Banje Luke i Beograda,  udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, zavičajnih udruženja i Predstavništva Srpske u Srbiji, položile su danas vijence na grob Petra Kočića u Aleji velikana u Beogradu, čime je obilježen početak “Kočićevog dana u Beogradu” i poslata poruka da Kočićevo djelo živi i danas i da pripada cijelom srpskom narodu.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banja Luka, Natalija Trivić, izjavila je da je Kočić veličina koja zaslužuje izuzetnu i stalnu pažnju. Ona je naglasila da se Kočićev lik i djelo ne mogu vezivati samo za “Kočićev zbor” koji je postao brend i prestižna turistička manifestacija koje svake godine u posljednjoj sedmici avgusta okupi na desetine hiljada ljudi, već mu se treba vraćati svakodnevno i učiti od njega, ne samo čitajući njegova djela nego i kroz njegovo političko djelovanje.

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, rekao je da su sloboda i jezik temeljne vrijednosti Kočićevog djela, ali i srpskog naroda iz kojeg je on potekao i za koji se do kraja borio svojim perom i kao narodni tribun.

Nakon polaganja vijenaca, za delegaciju Grada Banja Luka priređen je prijem u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda. Večeras u 20.00 časova, u Kočićevu čast, biće organizovano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Beograda.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!