70 godina u braku: Ljubavna priča počela krađom trešanja

1457

Nasmijani i zagrljeni Marica (89) i Kosta (88) i nakon sedam decenija zajedničkog života podjednako se vole, ne mogu zamisliti dan jedno bez drugog i imaju brak na kome bi im svi pozavidjeli. Mjesto Kulaši, pored Prnjavora, čuva jednu od najljepših ljubavnih priča, koja traje više od sedam decenija.

Kosta i Marica poznaju se od detinjstva, kada je Kosta krao trešnje da bi dao Marici, dok ga je ona čekala ispod drveta.

– Mi smo čitav život zajedno. Sjećam se kad sam joj brao trešnje. Krišom se popnem na drvo i bacam joj grane, pa posle pobjegnem dok me neko ne vidi – priča Kosta kroz smijeh, dok grli svoju Maricu i prisjeća se šta je bilo prije više od 80 godina.

Iako Marica nije odmah pala na Kostina udvaranja, nije bila ravnodušna. Bilo je, kaže, mnogo momaka koji su joj se udvarali, mogla je da bira, ali ona je htjela samo njega.

– U ono vrijeme su devojke birale. Nas pet djevojaka na prelu, a po 30 momaka, ali ja sam izabrala njega za čitav život i nisam pogriješila. On je toliko dobar čovjek i želim svima da nađu nekog poput njega i budu srećne kao ja – kaže nasmijana Marica i nazdravlja sa svojim izabranikom.

Vjenčali su se davne 1950. godine, i od tada kroz sve prolazili zajedno, jednom drugom postali najveća podrška bez svađa i problema.

Nikada se nismo svađali, ali nismo imali ni vremna za to. On je radio kao građevinski radnik, a ja sam se brinula o djeci i u svemu mu pomagala. Drugačije ni ne može, jer smo mi iz vremena kada su se stvari popravljale, a ne bacale, tako da smo se prebrodili – kaže Marica, i dodaje da joj je najteže bilo kada je Kosta bio u vojsci i kada su nekoliko mjeseci bili razdvojeni.

Kosta i Marica imali su devetoro djece, koji su im podarili 12 unučadi i devet praunučadi. Najstariji sin im ima čak 70 godina, a prije tri godine dobili su i prvu čukununuku.

Njihova djeca o njima imaju samo riječi hvale, kažu da je porodica uvijek bila složna, a Kosta i Marica svoj djeci dali najbolji primjer.

– Oni su roditelji za primjer, uvijek su se slagali i bili dobri prema nama. Brat je bio privi u selu koji je išao u školu, tata se bavio i politikom i bio uključen u sva pitanja u selu. Uvijek je bio aktivan, čak i sada zna sjesti u auto i otići na groblje ili negdje po selu – kaže njihova ćerka Biljana Petrović Mujanić i dodaje da su se prije roditelji brinuli za djecu, a sada djeca za njih.

Podići mnogo djece u miru i bez svađe može se, kaže Marica, samo ako imate pametnija posla, te da zbog toga današnji brakovi traju sve kraće.

– Mi smo po cijeli dan radili, nešto na njivi, pa na perušanju, pa po kući. Nije kao sada, sve lako i na dugmad, prije se sve radilo ručno, nije bilo vremena za svađe. Ali mi nismo imali ni potrebe, da sam birala od svih na svijetu opet bi izabrala njega, i sve ponovila – priča Marica.

Marica i Kosta zagrljeni i nasmijani, još razmene poljubac i lijepu riječ, te brakom koji traje koliko i desetak današnjih pokazuju kako je pokazuju kako je izgledala ljubav  u nekom drugom dobu.

Pet generacija za jednim stolom

Pet generacija za jednim stolom, za kojim najmlađa djevojčila ima tri godine, a najstarija je njena čukun baka Marica, koja je od nje starija skoro 90 godina. Porodica iz Prnjavora, Doboja, Zagreba i Ljubljane okupili su se na proslavi, a neki se čak godinama nisu vidjeli.

– Moje minđuše su starije od pola njih, a i većina mog nakita  – kaže Marica kroz smijeh i dodaje da obožava zlato, koje joj uvijek izmami osmijeh na lice.

Prvi poljubac

Kosta i Marica se sa osmijehom sjećaju prvog poljupca. Ranije je, priča Kosta, bilo gotovo nemoguće poljubiti djevojku, a on je želio Maricu, ali nije se kaže ni usudio pitati, pa je to uradio bez pitanja.

– Ma o ljubljenju nije bilo ni priče, to je bilo sramota. Zato sam je jednom, dok se ona ljuljana na ljuljašci, samo zaustavio i poljubio. Nije imala kuda. Ona me poslije htjela tući, ali kasnije je popustila – ispričao je Kosta.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!