Hrvatska pozvala na sastanak ministre iz regije

398

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je danas kolege iz susjednih zemalja na sastanak u Hrvatsku iduće sedmice da bi razgovarali o novom pravilniku kojim je Hrvatska uvela inspekcijski nadzor i kontrolu voća i povrća.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske danas je saopšteno da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.
Pravilnikom su, navodi se, uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a u skladu s tim prilagođena je i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima.

“Ovaj pravilnik odnosi se na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije robe porijekom iz susjednih zemalja”, tvrde iz hrvatskog Ministarstva i dodaju da je pravilnik usklađen s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom tekovinom EU.

“U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće sedmice”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Resorni ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije danas su u Sarajevu razgovarali o problemu sa kojim su se proizvođači voća i povrća u ovim zemljama suočili nakon odluke Hrvatske da poveća takse na kontrolu prilikom uvoza i zatražili hitan sastanak u toku ove sedmice sa resornim ministrom Hrvatske radi prevazilaženja posljedica, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!