Prijedorčanin napravio prvi električni automobil u RS – za marku pređe 80 kilometara

1348

Automehaničar Predrag Dabić (51) iz Prijedora napravio je prvi električni automobil u Republici Srpskoj.

Svoj automobil „citroen“, koji je star 35 godina, zajedno sa kolegama iz automehaničarske radnje, pretvorio je u najsavremenije vozilo koje se pokreće pomoću struje.

Dabić za „EuroBlic“ priča da su tehničke karakteristike autmobila ostale iste, ali da je sve ono ispod haube dio prošlosti.

Sve smo izbacili, nema više motora, već smo ubacili baterije. Naprijed, na mjestu gdje je bio motor ima ih osam, a četiri su u gepeku – objašnjava Dabić.

Ovih 12 baterija puni se strujom. Za dva sata su spremne za vožnju koja može da bude duga 80 kilometara, a brza do 78 kilometara na sat.

Ove baterije su slabije, ali kada bi nabavio nove, savremenije, onda bi mogli da se vozimo između 250 i 300 kilometara nakon jednog punjenja strujom. Modernim baterijama mogla bi se dostići i mnogo veća brzina – kaže on.

Vožnju ovim automobilom opisuje idealnom. Dok pokreće električni auto objašnjava da mu je ključ potreban zbog uspostavljanja kontakta. Nakon toga, sve je jednostavnije nego u automobilu koje je na gorivo.

Auto se može pokrenuti iz bilo koje brzine. Iz druge brzine se može prebaciti u četvrtu i nema nikakvih problema u vožnji. Mjenjač je potreban samo da se odredi pravac, odnosno da li želimo da auto ide napred ili u rikverc– priča Dabić dok vozi automobil.

Pored bespotrebnog mijenjanja brzina i suvišnog kvačila, za ovo vozilo je karakteristična i tišina. Jedini zvuk je onaj koji dolazi ispod guma.

Nakon dva sata punjenja strujom auto je spreman za put

Dabić ističe da je jeftina potrošnja među najboljim odlikama električnog vozila.

Prema mojoj računici, struja koja je potrebna za baterije koje su pune oko dva sata, košta oko jedne marke. Znači za jednu marku možete se voziti 80 kilometara – kaže on.

Dodaje da je pored uštede u potrošnji, električni automobil, idealan jer nema troškova njegovog održavanja.

Nema zamjene ulja ni filtera, dopuniš i voziš – ističe ovaj automehaničar.

Procjenjuje da je u ovaj automobil na struju uložio oko 4.000 KM.

Međutim, on trenutno ne može da ga vozi, jer se električno vozilo još uvijek ne može registrovati u Republici Srpskoj.

Prema zakonu, mogu se registrovati vozila koja su na dizel, benzin ili gas, ali na struju ne mogu, zato bi trebalo mijenjati zakon – priča Dabić.

Smatra da će nadležni vrlo brzo morati da nađu rješenje za ovaj problem, jer su električni automobili vozila budućnosti.

U Evropi se vozila na struju voze u posljednjih deset godina, ima ih u Hrvatskoj gdje se mogu i registrovati. Popularni su jer su ekološki prihvatljiviji i ne zagađuju okolinu– kaže on.

Dodaje da evropski gradovi nude i olakšice za vlasnike električnih automobila.

-U mnogim mjestima, za ovakva vozila, parking na području grada je besplatan, kako bi se podstakla njihova upotreba. Međutim, kod nas sve ide sporije, ali to vjerovatno i odgovara naftnim industrijama – zaključuje on.

Dabić napravio i gliser od automobila

Predrag Dabić prije nekoliko godina sa radnim kolegama napravio je i gliser od kabrioleta.

-Napravili smo gliser od forda eskorta i odvezli se sa njim rijekama do Beograda. Kada smo tamo stigli odmah ga je jedan čovek kupio. Uzeli smo novac i vratili se nazad autobusom – priča Dabić.

Ističe da električni automobil nije na prodaju. Svjestan njegove finansijske i ekološke koristi, kaže da će ga čuvati za vrijeme kada bude moguća registracija ovih vozila.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!