RK Borac: SEHA liga nas je izigrala!

901

Šok, tuga i nevjerica! Ovako bi se najlakše moglo opisati stanje u Rukometnom klubu Borac, dan nakon što je praktično izbačen iz SEHA lige.

Banjalučani su imali čvrste garancije da će biti učesnici regionalnog nadmetanja. Pa ipak, “minut do 12” je došlo do zaokreta, pa je među učesnike “uguran” Dinamo iz Pančeva. Odluka čelnika SEHA lige je, u najmanju ruku, čudna, što je natjeralo “crveno-plave” da reaguju.

“Sramna odluka nema veze sa sportom”

Iz Gospodske ulice su najavili da će poslati protestne note na sve relevantne adrese, a oglasili su se i saopštenjem za javnost u kojem se, između ostalog, navodi:

– RK Borac, šampion BiH, nekadašnji prvak Evrope i jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva bivše Jugoslavije ogorčen je odlukom SEHA Gasprom lige. Kroz konstantne kontakte dobili smo obećanja da ćemo biti jedan od učesnika ukoliko ispunimo određene uslove.

Ti uslovi su se odnosili na TV prenose u HD rezoluciji, što smo i ispunili, kao i jačanje igračkog kadra, na čemu konstantno radimo. Očigledno je da smo na surov način izigrani, zbog čega BiH po prvi put neće imati predstavnika u ovom takmičenju – navodi se u saopštenju.

Iz redova bh. šampiona su podsjetili da je RK Borac jedan od osnivača regonalne lige, za koju je u prve tri sezone plaćao sve obaveze. U istom obraćanju javnosti je navedeno i da je ova sramna odluka rezultat želje pojedinaca da naškode klubu i rukometu u BiH uopšte. Takođe, naglašeno je da ovakav epilog nema veze sa sportom, već nekim drugim, vansportskim interesima.

– To potvrđuje i spisak učesnika za narednu sezonu. Ne želeći nikoga da uvrijedimo, ipak moramo konstatovati da će u takmičenju učestvovati i pojedini timovi koji su daleko od nivoa RK Borac po svim parametrima. Od igračkog kadra i organizacije unutar kluba, do uslova igranja, tradicije i reputacije.

Ukoliko rukovodstvo SEHA lige ne promijeni oduluku, očekujemo da se oglasi generalni sponzor lige Gasprom. Ruska kompanija ima prodajne objekte širom BiH i očekujemo da u skladu sa poslovnom politikom utiče na to da se šampion BiH takmiči sa najboljim timovima regije i na taj način interes rukometa stavi iznad interesa pojedinaca – zaključuje se u saopštenju.

Direktor “crveno-plavih” Vladimir Branković je priznao da ga je odluka SEHA lige šokirala. On je razgovarao sa prvim operativcem regionalnog takmičenja Sinišom Ostojićem, koji mu je prenio razloge zbog kojih RK Borac nije na isti učesnika.

– Navodni razlozi su neatraktivnost prostora BiH u TV prenosima, a drugi da nismo dali garanciju za HD rezoluciju. Lično sam poslao garantno pismo i pečatirao ga. Imali smo dogovor sa jednom kompanijom koja ispunjava sve tehničke uslove. Zato ne vidim pravi razlog da nas izbace. Sve ovo je neozbiljno za ovakvu ligu i sponzora – ogorčen je Branković.

Potpredsjednik Umićević: Bezobrazno!

U sličnom tonu je govorio i potpredsjednik kluba Marinko Umićević. On tvrdi da se u Borcu neće pomiriti sa odlukom privatne lige koju vode i o svemu odlučuju tri čovjeka.

– Kontaktiraćemo predsjednika i Vladu Srpske, kao i Vijeće ministara. Ovaj potez čelnika SEHA nije korektan, već je bezobrazan. Još ranije smo odustali od EHF i Čelendž kupa jer smo očekivali da igramo SEHA ligu, koja je jeftinija opcija. Sada smo došli u nezgovnu situaciju da igramo samo na domaćoj sceni – jasan je Umićević.

Kriv je i RS BiH!

Direktor RK Borac Branković je otkrio da je o novonastaloj situaciji razgovarao i sa predsjednikom RS BiH Amirom Zahirovićem. Kako kaže, i krovni savez snosi dio odgovornosti za neslavan epilog.

– Sve loše stvari koje su se dešavale u Rukometnom savezu BH imale su refleksiju. Smajo Karačić je delegiran da predstavlja naš savez. A on se nije ni pojavio na posljednjem sastanku Izvršnog odbora SEHA. To pokazuje koliko je RS BiH neozbiljan. Tražićemo da se ispita zašto se ovo desilo i da se utvrdi ko je kriv.

(Dejan Marić/srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!