Vučić: Srbija neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava

499

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija jasno opredijeljena za vojnu neutralnost i posvećena članstvu u EU, ali da, pod bilo čijim pritiscima, neće odustajati od svojih tradiocionalnih prijateljstava.

Vučić je na svečanom uručenju oficirskih sablji polaznicima 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, poručio da se Srbija ponosi oficirima, jer će čuvati slobodu i nezavisnost i “biti odani samo Republici Srbiji, a ne jednom ili drugom bloku”.

“Nije nam jedan ili drugi blok bolji od onog drugog. Imamo samo jednu zemlju, nemamo rezervnu otadžbinu i treba uvek da budemo spremni da je zaštitimo, sačuvamo i odbranimo od svih izazova. Ta zemlja se zove Srbije i vi radite u interesu Srbije i vaš posao je da zaštitite Srbiju”, poručio je Vučić na svečanosti u Skupštini Srbije.

On je rekao da je Srbija evropska zemlja, koja dijeli evropske vrijednosti i da je za nju važno pregovaranje za prijem u EU zbog približavanja cilju započetih reformi, odnosno savremene Srbije, kao efikasne države posvećene poštovanju vrijednosti na kojima je utemeljena.

“Istovremeno naša zemlja neće odustajati pod bilo čijim i bilo kakvim pritiskom od svojih tradicionalnih prijateljstava, koja neće zasnivati samo na ljubavi prema književnicima i slikarima, već i na dobrim ekonomskim zadacima, ali i odbrambenoj saradnji u budućnosti”, naglasio je Vučić.

On je poručio oficirima da u budućnosti gledaju samo da podrže Srbiju, a ne bilo koga drugog, ocijenivši da “dolazi smutno vrijeme”, u kome je potrebno sačuvati zemlju.

“Dolazi smutno vreme u globalnom smislu, kako je to Gojko Đogo nekada govorio `vunena vremena`, i u tim vremenima mi imamo Srbiju, koju moramo da sačuvamo od svih pritisaka spolja, da čujemo sve, da slušamo sve, ali da sprovodimo naše odluke i našu politiku”, rekao je Vučić.

On je najavio povećanje primanja za pripadnike Vojske Srbije i temeljnu modernizaciju vojske i namjenske industrije, ističući da je opremanje isključivo u funkciji jačanja bezbjednosti građana Srbije.

Predsjednik Srbije uručio je danas oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 60. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije.

Ostalim oficirima koji su završili taj vid karijernog usavršavanja, standardne sablje uručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

U 60. klasu Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije u Beogradu, primljeno je 28 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tri oficira iz Oružanih snaga BiH i dva oficira iz Armije Republike Makedonije.

Iz BiH to su pukovnici Zdravko Avram, Vladimir Grujić i Branko Drobac, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!