SB UN: Rusija blokirala rezoluciju o Sjevernoj Koreji

504

Rusija je blokirala rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Sjevernoj Koreji, izjavile su diplomate koje su prisustvovale sjednici.

Kako navode, Rusija kaže da je potrebno razjašnjenje i istraga o navodnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete te države.

Diplomate su rekle da je Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov, rekao je na vanrednoj sednici Savjeta bezbjednosti da lansiranje rakete koje je Sjeverna Koreja sprovela u utorak “zahtijeva temeljno razjašnjenje i istragu”, naglasivši da je u pitanju možda bilo lansiranje rakete srednjeg dometa.

AP navodi da ne može da imenuje diplomatske izvore, jer su ti razgovori bili privatne prirode.

Safronkovu je odgovorila ambasadorka SAD, Niki Hejli, rekavši da su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i SAD i Јužna Koreja rekli da je u pitanju lansiranje interkontinentalne balističke rakete, ali ako su Rusiji potrebni obavještajni podaci, biće više nego srećna da ih njima i ustupi, prenosi AP/agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!