Moskva podržava otvorenu trgovinu

469

Rusija podržava otvorenu trgovinu koja se odvija po utvrđenim pravilima kako bi se podržao globalni privedni rast, a sankcije protiv Moskve su “prikrivena forma” protekcionizma, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin uoči samita G20 u Njemačkoj.”

“Uvjeren sam da samo otvorena trgovina i trgovinski odnosi zasnovani na dosljednim normama i standardima mogu da stimulišu rast globalne ekonomije i podrže progresivni razvoj međudržavnih odnosa”, napisao je Putin u autorskom tekstu za njemački list “Handelsblat”.

Putin je rekao da protekcionizam postaje sve rašireniji oblik ponašanja.

“Јednostrano uvedene i politički motivisane sankcije u vezi sa investicijama, trgovinom i naročito transferom tehnologije postaju njegova prikrivena forma”, ocijenio je ruski predsjednik.

On je dodao da Moskva smatra da takve sankcije nemaju perspektivu i da su u suprotnosti sa principima G20 kada je riječ o interakciji interesa svih zemalja u svijetu.

Putin je napomenuo da je uspjeh G20 zasnovan na poštovanju stavova svih članica, bez obzira na veličinu njihovih ekonomija i njihovo mjesto u globalnom finansijskom i monetarnom sistemu.

On je dodao da je G20 u posljednjih nekoliko godina postao važan mehanizam za harmonizaciju interesa i stavova vodećih svjetskih ekonomija.

Ruski predsjednik je istakao da Rusija cijeni korake preduzete protiv osipanja poreskih prihoda i sprečavanja korporacija da se sele u takozvana bezbjedna utočišta, što negativno utiče na sve ekonomije.

“Takvo neodgovorno ponašanje kompanija ima štetne posljedice po živote miliona ljudi i vodi ka visokim socijalnim troškovima”, napisao je Putin, prenosi TASS.

On je ukazao na značaj primjene novih finansijskih regulativa u vezi sa bankama čija bi propast bila nepoželjna i opasna zbog veličine njihove imovine, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!