Merkel: Evropa ne može da se osloni na SAD

491
Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri tvrdnji da se Evropa više ne može u potpunosti osloniti na SAD.

Merkelova je prvi put to rekla u maju poslije samita G7 u Italiji i ponovila sada uoči samita G20 u Hamburgu.

U danas objavljenom intervjuu za njemački nedjeljnik Cajt na pitanje da li ostaje pri stavu, Merkelova je rekla: “Da, potpuno na isti način”.

“Otvoreno je pitanje, na primjer, da li možemo i da li treba u budućnuosti da se oslonimo da će SAD investirati kao dosad u rad Ujedinjenih nacija, politiku na Bliskom istoku, evropsku bezbjednosnu politiku ili mirovne misije u Africi”, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da Evropa “ne polaže pravo na obaveze Amerikanaca u drugim dijelovima sveta”.

“SAD se vjerovatno više neće angažovati u Africi u potrebnoj mjeri, posebno pošto jedva da imaju naftnih interesa u Africi i arapskom svijetu”, dodala je njemačka kancelarka.

Merkelova je prošle nedjelje u Berlinu, uoči samita Grupe 20 industrijskih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, organizovala sastanak evropskih učesnika skupa koji su podvukli svoju podršku Pariskom sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

Njemačka kancelarka je rekla da je odluka administracije predsjednika Donalda Trampa o povlačenju iz Pariskog sporazuma “za izuzetno žaljenje”, mada je dodala da mnoge američke države i gradovi i dalje žele da učestvuju u njemu.

Merkelova je takođe istakla razlike između Njemačke i američke administracije u pogledu globalizacije.

“Dok mi tražimo prilike za saradnju u korist svih, američka administracija globalizaciju vidi kao proces koji se ne tiče situacija u kojima svi dobijaju, već tako da postoje dobitnici i gubitnici”, rekla je ona.

Na samitu u petak i subotu, Tramp neće biti jedini gost koji bi mogao imati drugačije stavove od evropskih lidera – na skupu će učestovati i predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin.

Merkelova je rekla da je njen posao kao predsjedavajuće samita da radi na postizanju dogovora, a ne da se “doprinosi nemogućnosti razgovora”.

“Istovremeno, razlike se ne smiju gurati pod tepih”, rekla je Angela Merkel, javlja Beta

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!