Velika očekivanja od susreta Vučića i Tačija

552

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će sutrašnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika /samoproglašenog/ Kosova Hašima Tačija biti još jedna prilika da Beograd iskaže potrebu i želju da se ono što je dogovoreno ostvari i da se problemi rješavaju dijalogom.

“Uspeli smo da se izborimo za to da Zajednica srpskih opština /ZSO/ kao koncept postane univerzalno prihvaćena i da sada na njenom stvaranju insistiraju čak i predstavnici država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, rekao je Đurić za RTS.

On je naglasio da je, za razliku od onih koji su zapaljivom retorikom, pričama o stvaranju “Velike Albanije” i prijetnjama Srbima izazivali latentnu nestabilnost, Beograd kao glavni cilj svoje politike isticao i ističe opstanak srpskog naroda na Kosmetu i očuvanje mira i stabilnosti na tom prostoru.

“Spremni smo da radimo na tome da kroz dijalog sačuvamo mir, stabilnost da se za to izborimo i željno iščekujemo priliku da naša pružena ruka bude prihvaćena, a da to bude i u materijalnom smislu, da narod na Kosmetu vidi tu spremnost”, rekao je Đurić, koji je i šef pregovaračkog tima Srbije.

U Briselu se sutra sastaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, a neformalnom sastanku prisustvovaće i Đurić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!