Đokić reizabran za predsjednika Socijalističke partije

644

Petar Đokić reizabran je danas u Banjaluci za predsjednika Socijalističke partije. Đokić je za predsjednika reizbaran na Kongresu partije kojem su prisustvovali delegati iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Na kongresu su izabrani članovi Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije Socijalističke partije.

Kongresu Socijalističke partije u “Banskom dvoru” u Banjaluci prisustvovali su predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, predstavnici drugih političkih stranaka, te predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Otvarajući Kongres, Đokić je rekao da je danas čast biti član Socijalističke partije.

– Čast mi je što sam vaš i što ste moji. Čast mi je što našem kongresu prisustvuju drugovi iz SPS-a predvođeni Ivicom Dačićem, a zahvalan sam što je s nama i lider SNSD-a Milorad Dodik – rekao je Đokić.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da koalicija SNSD-DNS-Socijalistička partija mora dobiti 60 odsto glasova građana na izborima naredne godine da “kukavičja jaja” ne bi otišla u Sarajevo i prenosila nadležnosti.

– Pozivam sve da izgradimo politike u kojima neće biti prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH s ciljem jačanja i očuvanja Srpske, zauzmemo stavove o NATO-u jer druga strana u BiH želi članstvo, a mi smo protiv, te da vidimo kako ćemo se kretati prema EU – rekao je Dodik na Kongersu.

On je ocijenio da je koalicija političkih partija SNSD-DNS-SP najdugovječnija na Balkanu i da je vodila zajedničku politiku u izgradnju i očuvanju Republike Srpske.

– Uspjeli smo očuvati Republiku Srpsku, to je naš primarni cilj, a zajedno činimo najjači politički blok partija – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su visoki predstavnici masovno kršili dejtonski mirovni sporazum što je bilo nedopustivo.

– Nisam protiv BiH, ali jesam protiv nametnute BiH – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska danas nije podijeljeno društvo, te je socijalistima poželio uspješan rad.

Uspješan rad Socijalističkoj partiji poželio je i potpredsjednik DNS-a Dragomir Јovičić.

Predsjednik Ujedinjenje Srpske Nenad Stevandić smatra važnim što je Socijalistička partija patriotski nastrojena na dobrobit građana Republike Srpske.

Predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku Dragan Kalinić rekao je da je nesumnjiv doprinos socijalista stvaranju Republike Srpske koja je garant slobode srpskog naroda.

On je naveo da je nedopustiva kapitulantska politika koju vodi rukovodstvo Srpske demokratske stranke.

Predsjednik Saveza sinidikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da je u Republici Srpskoj premalo radnika, pravde i pravičnosti i da to mora biti promijenjeno.

Ona je navela da je u Srpskoj potrebno što prije potpisati Opšti kolektivni ugovor.

Dačić: Srpska je najvažniji nacionalni interes Srbije

Obraćajući se prisutnima na Kongresu, lider SPS Ivica Dačić je poručio da je za njegovu partiju i Srbiju najvažniji nacionalni interes očuvanje, jačanje i stabilnost Republike Srpske u kojoj živi milion Srba.

– Imamo pravo da sarađujemo i ekonomski razvijamo Republiku Srpsku. To nam je zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Dačić.

On je istakao da je važna politička stabilnost u Republici Srpskoj, jer bi u suprotnom bio ugrožen opstanak srpskog naroda u BiH.

Dačić kaže da je u Republici Srpskoj važna saradnja SP i SNSD-a ali je neophodan i nastavak saradnje institucija Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da Srbija na putu ka EU nikada neće voditi antirusku politiku.

Govoreći o saradnji SPS-a i SP, Dačić je podsjetio da su ove dvije partije sarađivale u vrijeme stvaranja Republike Srpske, te da će dobra saradnja biti nastavljena i u budućnosti, javile su agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!