Banjalučanin vječiti mladić – u 71. godini na rolerima i skijama

2248

Ljeti na rolerima, a zimi na skijama Tihomir Crnomat (71) prkosi zakonima prirode i godinama. Kada se pomenutim zanimacijama doda da aktivno igra fudbal, da redovno ujutro vježba, da pređe kilometre biciklom onda je slika o sportskom duhu ovog Banjalučanina kompletna.

Vječiti mladić banjalučkog skijanja Crnomat je prava atrakcija na igralištu u kampusu Studentskog centra “Nikola Tesla” i na gradskim ulicama, gdje redovno sa mališanima iz Škole sporta “Zvjezdica” vozi rolere.

– Sa najmlađima je najljepše. Uživamo dok se vozamo na rolerima u kampusu ili ulicama našeg lijepog grada. Nastojim da bogato iskustvo stečeno na skijanju prenesem na vožnju na točkićima. Sa djecom je lijepo družiti se, jer je uvijek razdragana atmosfera puna smijeha, šale, vesele dječje graje – priča Crnomat za Glas Srpske.

Svojim mladalačkim duhom uticao je i na brojne roditelje mališana da im se pridruže pa se nekoliko puta sedmično okupljaju i uživaju u vožnji na modernim koturaljkama.

– Živim po nekim svojim pravilima zdrave ishrane i vježbe. Zahvaljujući brojnim aktivnostima i sportskom duhu, ne osjećam teret godina. Naprotiv, proživljavam drugu mladost. Nikada nisam pušio ni pio. Trudio sam se da u svemu budem umjeren. Od malih nogu sam zavolio sport, a skijanje posebno, u kojem ću ostati dok sam živ – ispričao je Crnomat.

Došao je kao dječak i do danas ostao vjeran Ski-klubu “Starčevica”, gdje je danas instruktor skijanja.

– Ljubav prema bijelom sportu prenio sam na sina Dejana, koji je takođe instruktor. Diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu upravo na temu skijanja – ističe Crnomat.

Rijetki su oni koji su se bavili sportom i kretali u sportskim krugovima, a da nisu čuli za čika Tihu, kako ga odmila zovu. Dok smo razgovarali u parku kampusa, Crnomatu su neprestano prilazili i pozdravljali ga studenti DIF-a, za koje kaže da su njegovi.

– Mnoge sam učio da skijaju, da rolaju ili da igraju fudbal. Sa mnogima razmjenjujem iskustva uz kafu, a razlika u godinama nije barijera, jer je zajednička tema sport – kazao je Crnomat.

Dodaje da je djecu potrebno podsticati kako bi bili što uspješniji u sportu koji ih zanima.

– Zato gledam kakvo je socijalno i porodično stanje djece koju treniram te da li to možda koči njihov potencijal. Volim djecu, a i ona mene. Ljudi mojih godina se čude što se mladi slikaju sa mnom, ali meni je to sasvim prirodno – rekao je Crnomat.

Slikar

Tihomir Crnomat je i amaterski slikar, koji u svom opusu ima nekoliko stotina crteža u akvarelu i pastelnim bojama.

– Slikam portrete i mrtvu prirodu. Brat Brane Crnomat je bio nadaren za slikanje pa sam u inat njemu htio i ja da se oprobam i pokažem svoj talenat. Crtanje je moja ljubav iz osnovne škole i uvijek sam bio najbolji iz likovnog. Skoro svim članovima porodice, kao i brojnim prijateljima, uradio sam portrete, a slikam i mrtvu prirodu – rekao je Crnomat.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!